(VIDEO) MAKEDONSKA ŠARENA REVOLUCIJA: Demonstranti bojama gađali zgradu Vlade
Foto: Printscreen RIA Novosti

Protesti u Skoplju

(VIDEO) MAKEDONSKA ŠARENA REVOLUCIJA: Demonstranti bojama gađali zgradu Vlade

Severna Makedonija -

Oko 5.000 Makedonaca protestovalo je sinoć u centru Skoplja zahtevajući ostavku vlasti. Demonstranti su se sukobili sa policijom jer su kesama sa bojama gađali zgradu Vlade.

Demonstranti traže ostavku vladajuće koalicije i njenog predsednika, formiranje prelazne vlade, kao i oslobađanje učesnika prethodnih protesta koji su u pritvoru.

Makedonskim vlastima su dali rok do 18. juna da ispune njihove zahteve ili će u suprotnom organizovati različite vrste protesta. Oni su najavili da će u sredu, 8. juna, zaustaviti saobraćaj u Skoplju.

Kriza u Makedoniji je počela u januaru 2015. godine, kada je lider Socijaldemokratskog saveza Makedonije Zoran Zaev objavio set prisluškivanih razgovora državnih zvaničnika, koji je posvećen, kako je rekao, "koruptivnim, kriminalnim i kompromitujućim aferama" zvaničnika Vlade.

Foto: Printscreen RIA Novosti
Foto: Printscreen RIA Novosti

Već u maju 2015. godine u Skoplju su organizovane masovne demonstracije u znak podrške aktuelnoj vlasti, ali i kontrademonstracije predstavnika opozicije.Protesti su prestali nakon višednevnih pregovora vlasti i opozicije u kojima su posredovale evropske diplomate, ali su nastavljeni kada je predsednik Đorđe Ivanov najavio amnestiju za 56 političara koji su osumnjičeni za učešće u aferi prisluškivanja.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track