(FOTO) MAKEDONSKA VOJSKA ZAPEČATILA GRANICU: Migranti danas neće moći da uđu u zemlju!
Foto: Reuter

Mirno, ali napeto

(FOTO) MAKEDONSKA VOJSKA ZAPEČATILA GRANICU: Migranti danas neće moći da uđu u zemlju!

Severna Makedonija -
Priliv izbeglica u Đevđeliju stao, ispred velike grupe migranata na samoj granici jutros su raspoređene jake vojne i policijske snage

SUBOTA - Priliv izbeglica u Makedoniju stao je sinoć pošto je makedonska vojska sinoć pojačala kontrolu granice i obustavila propuštanje migranata koji iz Grčke pokušavaju da pređu na teritoriju ove balkanske zemlje.

Otkad je na teren izašla vojska, priliv izbeglica u Đevđeliju, koji je iznosio i do 2.000 dnevno, iznenada je stao, prenose mediji.

Migranti danas neće moći da uđu na teritoriju Makedonije, prenosi RTS sa lica mesta, navodeći da su jutros ispred velike grupe migranata na samoj granici raspoređeni pripadnici makedonske vojske i policije.

Migranti koji se nalaze na Đevđeliji su bez hrane i vode. Policija je podelila vodu, međutim migranti su je bacili preko žice u znak protesta jer im policija i vojska ne daju da prođu, javlja RTS.

Jutros su preko granice puštene samo tri osobe, a jutros je iz Đevđelije put Srbije krenuo treći voz.

Izbeglice noć provele na pruzi (Foto: Reuters)
Izbeglice noć provele na pruzi (Foto: Reuters)

Kako javlja reporter RTS-a, situacija na Đevđeliji je nepredvidiva, a Grčka vozovima i autobusima organizovano dovozi migrante. Velika grupa migranata, koja se juče sukobila sa makedonskom policijom i problila kordon, stigla je kasno sinoć u Preševo, gde je smeštena u prihvatni centar. Pripadnici srpske policije pružili su migrantima neophodnu pomoć u vidu hrane i vode.

Foto: Reuters
Foto: Reuters

Najmanje 10 izbeglica povređeno je juče kada je hiljadu njih pokušalo da probije blokadu makedonske policije na grčko-makedonskoj granici. U tom naletu i gužvi mnoge od izbeglica su se onesvestili, javio je Rojters navodeći izjave očevidaca.

Čuli su se vrištanje i krici, a medicinski radnici su pomagali onima koji su se onesvestili ili zadobili povrede. Do gužve je došlo nakon što je policija juče dozvolila da nekoliko stotina najugroženijih izbeglica uđe u Makedoniju.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track