ZAVRŠEN SASTANAK ZAEVA SA HOJTOM LIJEM: Dobijena podrška za formiranje vlade
Foto: Plusinfo.mk

Kriza u Makedoniji

ZAVRŠEN SASTANAK ZAEVA SA HOJTOM LIJEM: Dobijena podrška za formiranje vlade

Severna Makedonija -

Novi predsednik Sobranja izabran je legalno i legitimno, u skladu sa Poslovnikom, Ustavom i zakonima, izjavio je danas predsednik opozicione SDSM Zoran Zaev i najavio da će naredni korak biti formiranje nove reformske vlade u Makedoniji.

Zaev je, posle razgovora u Skoplju sa zvaničnikom SAD Brajanom Hojtom Jiem, rekao da će makedonski predsednik Đorđe Ivanov doneti akt kojim će potvrditi da u Sobranju postoji parlamentarna većina i dodeliti mu mandat za sastav nove vlade.

"Tu je i program nove reformske vlade koji garantuje jedinstvo države, poštovanje Ustava, evroatlantske perspektive Makedonije, iako je to već jasno i domaćoj i međunarodnoj javnosti", rekao je Zaev, preneli su makedonski mediji.

Lider SDSM je naveo da će nova vlada biti spremna da sarađuje sa opozicijom u interesu budućih reformskih procesa."Ali u ovom trenutku je najvažnije da VMRO-DPMNE prihvati da je opozicija, kako bi se zaustavile tenzije", rekao je Zaev.Na sastanku Jia i Zaeva je zajednički osuđeno nasilje u parlamentu, te ukazamo da je sada neophodno obezbediti nesmetan prenos vlasti.

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

Najdramatičniji trenuci protesta u Skoplju

(Tanjug)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track