NEKA ČEKA ZAGREB: Slovenija ignorisala hrvatsku diplomatsku notu
Foto: Printscreen YouTube/TV1

Kuliranje

NEKA ČEKA ZAGREB: Slovenija ignorisala hrvatsku diplomatsku notu

Region -

Zvanični Zagreb uputio je diplomatsku notu Sloveniji, zbog potizanja žičane ograde uz reku Čabranku na teritoriji koji katastarski pripada Hrvatskoj, ali Ljubljana nije odgovorila, izjavio je danas ministar spoljnih i evropskih poslova Davor Štir.

Zato će Zagreb podići slučaj na ministarski nivo, kazao je Štir, koji treba da otputuje u zvaničnu posetu Ljubljani 25. novembra.

"Neću prejudicirati kakav će biti ishod tog razgovora, o tome ćemo obavestiti hrvatsku javnost i vladu", rekao je on.

Slovenačka strana je pre nekoliko dana postavila nosače za žičanu ogradu uz reku Čabranku, kraj sela Plešca i Zamosta, blizu Čabra. Meštani tvrde da su nosači postavljeni na području koje je katastarski hrvatsko. Upitan o mogućem talasu izbeglica, Šti je rekao da je ključno imatii odgvoren dijalog s Turskom, jer je to od vitalne važnosti u suočavanju s tim izazovom.

"Važna je i saradnja sa susednim zemljama koje su nekad bile na tzv. balkanskoj ruti. Bitno je da je ta ruta zatvorena da se suzbije krijumčarenje ljudi, da se kontrolišu granice, da se ispune sve obaveze koje imamo prema međunarodnom pravu, ali i da se obezbedi sigurnost naših građana", rekao je Štir.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track