CIPRAS I ZAEV NAGRAĐENI ZA PRESPANSKI SPORAZUM: Premijerima Grčke i Severne Makedonije uručeno priznanje  Evald Fon Klajst
Foto: EPA

očekivano

CIPRAS I ZAEV NAGRAĐENI ZA PRESPANSKI SPORAZUM: Premijerima Grčke i Severne Makedonije uručeno priznanje Evald Fon Klajst

Severna Makedonija -

Premijerima Severne Makedonije i Grčke Zoranu Zaevu i Aleksisu Ciprasu večeras je na svečanoj večeri, u okviru Minhenske bezbednosne konferencije, uručena glavna nagrada tog skupa - "Evald Fon Klajst".

Nagrada je dodeljena kao priznanje za potpisivanje Prespanskog sporazuma kojim se Skoplje obavezalo da promeni ime države u Severna Makedonija, a Atina da neće blokirati severnomakedonski put ka NATO i EU.

Prethodno je bila održana zajednička diskusija o Severnoj Makedoniji i Grčkoj na kojoj su kao glavni panelisti učestvovali premijeri Zoran Zaev i Aleksis Cipras.

Domaćin svečane večere bio je premijer Bavarske Florijan Herman.

Predsedavajući Minhenskoj konferenciji o bezbednosti, nemački diplomata Volfgang Išinger, na svom tviter nalogu je, povodom dodeljivanja nagrade Zaevu i Ciprasu, napisao da je razrešenje spora oko imena primer koji pokazuje da su rešivi čak i oni problemi koji izgledaju nerešivi.

Kurir.rs/Tanjug

Foto: EPA

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track