BIVŠI PREDSEDNIK BUGARSKE PATOSIRAO MAKEDONCE: Rađa se antibugarski makedonizam u najgrubljoj formi! Ilindenski ustanak je naš!
Foto: Screnshot

otvoreno

BIVŠI PREDSEDNIK BUGARSKE PATOSIRAO MAKEDONCE: Rađa se antibugarski makedonizam u najgrubljoj formi! Ilindenski ustanak je naš!

Severna Makedonija -

Izjava bivšeg Bugarskog predsednika dolazi povodom najnovijih sporenja oko makedonskog nacionalnog identiteta, poručivši da je Ilindenski ustanak (1903. godine) bio bugarski po svom karakteru.

Bugarska i Makedonija potpisale su 2017. u Skoplju dogovor o dobrosusedskim odnosima, prilikom službene posete bugarskog premijera Bojka Borisova kolegi Zoranu Zaevu, a Parvanov je u intervjuu za bugarski list "24 časa" govorio o aktuelnim pitanjima između dve zemlje i ovom dogovoru.

Kako prenosi skopski sajt Plusinfo, Parvanov smatra da deo problema leži uparavo u ovom dogovoru, koji po njemu nije rešio problem vezan za opštu istoriju "kao onaj koji su napravili Grci", misleći na Prespanski sporazum o uspostavljanju imena Severne Makedonije, već je problem prebačen jednoj komisiji koja nema mandat za takvo nešto.

Navodi se da je Parvanov poručio da Bugarska u razgovorima sa Makedonijom treba da se drži toga da je Ilindenski ustanak bio bugarski po svom karakteru.

Kurir.rs/Tanjug Foto: Screenshot

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track