TUŽITELJKA HVALI PREMIJERA ZA RAZOTKRIVANJE AFERE REKET: Zaev nas je PRVI obavestio da se biznismeni žale da su ucenjivani! (VIDEO)
Foto: Printscreen YouTube

BRZA REAKCIJA

TUŽITELJKA HVALI PREMIJERA ZA RAZOTKRIVANJE AFERE REKET: Zaev nas je PRVI obavestio da se biznismeni žale da su ucenjivani! (VIDEO)

Severna Makedonija -

SKOPLJE - Severnomakedonska tužiteljka za organizovani kriminal, Vilma Ruskovska, izjavila je da je premijer Severne Makedonije Zoran Zaev prvi obavestio Tužilaštvo da se biznismeni žale da su ucenjivani.

"Premijer je usmeno obavestio mene i državnog tužioca (Ljubomira Joveskog) da su mu se biznismeni požalili da su ucenjivani, izrazivši spremnost da dodje i podnese krivičnu prijavu. Mi smo mu savetovali da u tužilaštvo dodje svedok i prijavi", rekla je Ruskovska za Nezavisen vesnik.

foto: Printscreen YouTube/Televizija 24

Vilma Ruskovska

Zaev je u sredu na konferenciji za novinare rekao da su mu se se "biznismeni žalili na reketiranje" i da je to lično prijavio. Premijer je to kazao povodom pitanja o hapšenju menadžera kablovske televizije 1TV, Bojana Jovanovskog, poznatog kao Boki 13, koji je glavni sumnjičeni u istrazi rektiranja jednog makedonskog biznismena.

Jovanovski je uhapšen 15. jula. Zajedno sa njim za reketiranje je osumnjičen i skopski biznismen Zoran Milevski, s nadimkom Kičec. Boki 13 je osumnjičen i za pranje para, jer je novcem od ucene "kupovao odeću, plaćao odmor", a ti rashodi su prevazilazili njegove prihode. Prilikom pretresa njegovog stana zaplenjena je veća količina brendirane odeće, nakita, časovnika i umetničkih slika.

foto: Printscreen YouTube/24.mk

Hapšenje Zorana Milevskog Kičeca

Jovankovskog i Milevskog Tužilaštvo za organizovani kriminal sumnjiči da su od jednog biznismena protiv kog se vodi krivična istraga dobili 1,5 milion od prvobitno traženih osam miliiona evra, a u zamenu će oni uticati na tužioca da mu "olakša položaj".

Mediji tvrde da su iznudili novac Jordanu Kamčevu, najbogatijem Makdoncu po američkom magazinu Forbs, osumnjičen u aferi "Imperija", o kojoj istragu vodi Specijano tužilašvo za prisluškivane razgovore.

Tužilac na koga Boki 13 i Kičec navodno imaju uticaj je specijalna tužiteljka Katica Janeva, čiji sin radi na telediziji 1TV, kao i Boki. Ona je odmah podnela ostavku.

foto: Printscreen YouTube/A1 ONmkd

Hapšenju Jovanovskog prethodio je niz tekstova koje je u junu objavio glavni urednik portala Plus info, Branko Geroski, u kojim Bokija 13, ne navodeći njegovo ime, sumnjiči za reket. Geroski je, aludirajući na Jovanovskog, pisao da izvesni "Koki" koji se predstavlja kao vlasnik televizije, zajedno s nekima iz vrha vladajuće SDSM Zorana Zaeva ima "grupu za reketiranje biznismena i gradonačelnika".

Kurir.rs/Beta

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track