ALBANSKI ANALITIČARI: Severnu Makedoniju čeka vruća jesen! Afera Reket ubila nadu građana u pravdu, opozicija traži ostavku Zaeva, vlast gubi podršku - tek će se kuvati!
Foto: AP

ZEMLJA NA RASKRŠĆU

ALBANSKI ANALITIČARI: Severnu Makedoniju čeka vruća jesen! Afera Reket ubila nadu građana u pravdu, opozicija traži ostavku Zaeva, vlast gubi podršku - tek će se kuvati!

Severna Makedonija -

TIRANA, SKOPLJE - Severnu Makedoniju očekuje vruća jesen, najavljuju albanski analitičari iz Skoplja posle najnovijih događaja poput afere "Reket" i ističu da je ta država na raskršću na unutrašnjem i spoljnopolitičkom planu.

Gostujući u emisiji albanske ABC njuz televizije, oni su zaključili da je izlaz iz ove situacije promena zakona o Glavom tužilaštvu, u okviru kog se našlo i rešenje za Specijalno tužilaštvo.

Komentarišući najnovija politička dešavnja u Severnoj Makedoniji, analitičar Isak Šerifi kaže da će naredni dani i nedelje za Makedoniju biti najteži, jer je problem već ušao u Specijalno tužilaštvo.

foto: Printscreen YouTube/ABC News Albania

Isak Šerifi

Njegov kolega Naser Ziberi smatra da su građai Makedonije izgubili svaku nadu da se u toj državi može uspostaviti zakon i kazniti sve nepravde koje su se dogodile u poslednjih 10 godina. Prema Ziberiju, aktuelna makedonska vlast zbog poslednjih događaja gubi podršku građana.

foto: Printscreen YouTube/ABC News Albania

Naser Ziberi

U naredna tri meseca Makedonija bi, kaže on, trebalo da postane punopravna članica NATO i dobije datum za početak pregovora o članstvu u EU. I to bi, ističe, trebalo da budu prioriteti politike aktuelne vlade, koja, međutim, zbog najnovijih dešava gubi podršku građana, jer nije u mogućnosti da se izbori sa aktuelnom situacijom.

U međuvremenu, makedonska najuticajnija stranka opozicije VMRO-DPMNE zahteva ostavku premijera Zorana Zaeva i formiranje tehičke vlade do novih izbora. Istovremeno, opozicija je upozorila da će, ako ne bude formirana tehnička vlada, u septembru otpočeti velike proteste.

foto: Printscreen YouTube/ABC News Albania

Šerifi podseća da VMRO-DPMNE već šest meseci traži formiranje tehničke vlade ili vanredne izbore, pa se zapitao šta albanska opozicija radi u ovom trenutku u Makedoniji. Ističe da je VMRO-DPMNE od poslednjeg kongresa postala najmoćnija opoziciona struktura i da zato njen predsednik, Hristijan Mickoski, traži formiranje tehničke vlade koja će, kako kaže, Makedoniju uvestu u pregovore sa EU.

Za Ziberija je specijalna tužiteljka Katica Janeva najveća tragedije ovog trenutka, jer je, kako kaže, "ubila nadu građana u pravdu". Zato smatra da je jedini izlaz u promeni Zakona o Glavnom tužilaštvu u okviru kojeg bi trebalo naći i rešenje za Specijalno tužilaštvo.

Kurir.rs/Tanjug

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja