PROGOVORIO UCENJENI BIZNISMEN IZ SKOPLJA: Zaev je rekao reketašima da sam ih prijavio
Foto: Printscreen

afera reket

PROGOVORIO UCENJENI BIZNISMEN IZ SKOPLJA: Zaev je rekao reketašima da sam ih prijavio

Severna Makedonija -

Dojava - Jordan Orce Kamčev objasnio je tužiteljki kako su ga reketirali Boki 13 i specijalna tužiteljka, ali i da je premijer ucenjivačima otkrio da su im istražni organi na tragu

Biznismen Jordan Orce Kamčev iz Severne Makedonije rekao je u izjavi tužiteljki Vilmi Ruskoskoj kako je Bojan Jovanovski, zvani Boki 13, prijatelj premijera Zorana Zaeva, počeo da ga ucenjuje za novac i šta mu je sve u zamenu za milione evra obećala specijalna tužiteljka Katica Janeva, otkrivaju transkripti koji su procurili u javnost.

- Od septembra 2018. do negde 10. aprila 2019. stalno me ucenjuje grupa ljudi koja je od mene iznuđivala veliku svotu novca - kazao je Kamčev u izjavi tužiteljki 2. maja ove godine, piše Infomak.mk.

Premijer drukara

Ovaj portal piše da se jasno vidi da je Zaev bio umešan u reket i po tome što, kada je Kamčev rekao premijeru šta mu se dešava, ovaj upozorio jednog od aktera afere Zorana Milevskog umesto da ga privede pravdi.

Druknuo... Zoran  Zaev
Druknuo... Zoran Zaevfoto: AP

- Na pitanje da li je posle sastanka s premijerom Zaevom imao kontakt s Bokijem13 ili Janevom, podnosilac žalbe je odgovorio ne, ali imao je komunikaciju sa Zoranom Milevskim, koji je saznao da sam slučaj prijavio, mislim da je to saznao od premijera - stoji u zapisniku izjave koju je dao Kamčev.

Počelo je tako što je Boki 13 zatražio sastanak s Kamčevim da bi mu ponudio neke projekte za izgradnju, biznismen je sve to odbio, ali je pristao da mu plati 180.000 evra za reklamu. - Nekoliko dana kasnije, Kamčev je zadržan i pritvoren u „slučaju Imperija“. Odmah nakon njegovog pritvora, u nedelju 10. novembra, Zoki Milevski pozvao je njegovu suprugu Anu Kamčevu da se sastane sa advokatom Dimiškovim na tajnoj lokaciji - navodi pomenuti portal, kao i da je advokat Vase Dimiškov brat sudije Vesne Dimiškove, koja je oslobodila Zaeva u slučaju gde je bio optužen da je tražio mito od 200.000 evra dok je bio gradonačelnik Strumice.

Cenovnik iznude

Ovaj advokat je tražio 2, zatim4, aonda i 6 miliona evra da bi Kamčev bio miran zbog istraga koje se vode protiv njega, a delom novca, kako je rekao, trebalo je da podmaže i svoju sestru sudiju.

foto: Privatna Arhiva

Krajem novembra, pre nego što će Kamčev da bude pušten iz pritvora, a mera zamenjena kućnim pritvorom, Boki 13 je stupio u kontakt s Anom Kamčevom nudeći joj da plati 500.000 evra da joj završi kućni pritvor za muža, a isto to joj je kasnije rekla i Janeva na jednom sastanku. Orce Kamčev je dobio kućni pritvor, a ubrzo ga je posetio Boki 13 i ponudio sređivanje cele situacije za pet ili osam miliona evra.

Kako je rekao, on je znao odmah da im neće davati novac, ali je, kao, pristao na jednu od opcija da bi prikupio dokaze da ga reketiraju. - Bojan (Boki 13) je odmah stupio u kontakt s Katicom da joj kaže da pristaje na pet miliona evra - objašnjava Kamčev.

Kurir.rs Foto: screesnhot

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja