ZAEV: Severna Makedonija spremna za početak pregovora sa EU
Foto: EPA / Georgi Licovski

skup šefova zapadnog balkana

ZAEV: Severna Makedonija spremna za početak pregovora sa EU

Severna Makedonija -

Premijer Severne Makedonije Zoran Zaev izjavio je u Njujorku da je njegova zemlja spremna da započne pristupne pregovore sa EU bez daljeg odlaganja.

Kako je saopštila Vlada Severne Makedonije, on je to rekao na večeri šefova država i vlada Zapadnog Balkana koju je priredila visoka predstavnica EU za spoljnu politiku Federika Mogerini u misiji Unije u UN.

Zaev je rekao da je period do odluke Evropskog saveta ključan za Severnu Makedoniju i da su "svi napori fokusirani na to da se zadrži pozitivan duh kod svih zemalja članica EU za podršku njegovoj zemlji da otvori pregovore sa Unijom".

"Nakon dobijanja kandidatskog statusa za članstvo u EU 2005. i niza redovnih pozitivnih preporuka Evropske komisije i afirmativnih zaključaka u 2018. i 2019, kao i zbog ostvarenih i priznatih rezultata, Severna Makedonija je spremna da započne pregovore sa EU bez daljeg odlaganja", rekao je on.

Zaev je istakao da će početak pregovora biti uspeh i Severne Makedonije i EU, kao i rezultat zajedničkih ostvarenja za vreme pretpristupnog procesa.

Evropski savet polovinom oktobra treba da odluči da li će Severna Makedonija i Albanija dobiti datum za početak pristupnih pregovora, nakon što je donošenje takve odluke u junu odloženo za jesen.

Kurir.rs/Beta Foto: EPA

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track