Najnovije vesti

BOKI 13 PREVARIO I POČASNOG KONZULA SRBIJE: Tužilaštvo pokrenulo novi istragu protiv makedonskog šoumena zbog pranja para i prevare
Foto: Kurir/Nemanja Nikolić

ludilo

BOKI 13 PREVARIO I POČASNOG KONZULA SRBIJE: Tužilaštvo pokrenulo novi istragu protiv makedonskog šoumena zbog pranja para i prevare

Severna Makedonija

Tužilaštvo za organizovani kriminal Severne Makdonije pokrenulo je danas novu istragu protiv Bojana Jovanvskog zbog sumnje da je kao predsdednik nevladine organizacije "Međunarodni savez" počinio krivična dela "prevara" i "pranje para".

Prema Televiziji Telma, sa Jovanovskim u toj istrazi su osumnjičeni i visoka funcinerka vladajućeg SDSM i potpredsednica parlementa Frosina Remenska, koja je počasni predsednik "Međunarodnog saveza", direktorka te nevladine organizacije Jasna Mandić i otac i asistentkinja Bokija 13, Mile Jovanovski i Kristina Karajovanova, kao i sama nevladina organizacija.

Mile Jovanvski je direktor i zajedno sa Mandićevom formalni vlasnik kablovke televizije 1TV, kojom je prktično kao neformalni vlasnik upravljao Bojan Jovanovski, a pokretanje istrage za rad njegove nevladine organizacije dolazi dan pre podizanja optužnice za slučaj "Reket" u kojem je prvoosumnjičeni.

Prema Tužilaštvu za organizovani kriminal, prvoosumnjičeni u istrazi za prevaru i pranje para je kao predsdnik nevladine organizacije koristeći dokument tog pravnog lica od jula 2017. do aprila 2018. godine "doveo i održavao u zabludi upravnike dva građevinska društva" i uzeo im ukupno oko milion evra.

"Lažno prikazujući da će da obezbedi državno zemljište za izgradnju centra za odrasla lica i mobilni servis, a zatim i državne subvencije, od oštećenih, preko autorske agencije uspeo je da dobije 719.000 evra od jednog pravnog lica i 233.821 evra od drugog pravnog lica", navodi se u saopštenju.

Mediji napominju da je prvi oštećeni vlasnik bitoljske građevinske kompanije "Pelister" Siljan Micevski (koji je i počasni konzul Srbije u Severnoj Makdoniji), a drugi vlasnik firme "Drim bilding" iz Struge Ardijan Amzoski, koji su o aranžmanima sa Bokijem 13 pred tužiteljkom Vilmom Ruskoskom davali izjave u oviru istrage "Reket".

Tužilaštvo navodi da se u predistrazi za rad "Međunarodnog saveza" došlo do saznanja da su ostale osumnjičene osobe pomagale prvoosumnjičeom u izvršavanju krivičnih dela, praveći dogovre, podižući uplatćeni novac i uplaćujući sredstva drugim pravnim licima po osnovu pozajmica i donacija.

"Ujedno jedan od osumnjičenih je kao funkcioner, zajedno sa prvoosumnjičenim, prisustvovao susretima koje je on organizovao, pri čemu je iskristio svoj ugled i autoritet pa su oštečeni stekli utisak da iza ponuđenih projekta stoji izvršna vlast", navodi Tužilšaštvo za organizovani kriminal Severne Makedonije.

Dodaje se da će u toku dana nadležni tužilac sudiji za prethodni postupak krivičnog suda u Skoplju dostaviti predlog za određivanje pritvora za jednog osumnjičenog i mera opreza za ostale osumjičene, kao i da se provoosumnjičeni već nalazi u pritovoru u okviru drugog postupka.

Kurir.rs/Beta

Foto: Nemanja Nikolić

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...