BUGARI USLOVILI MAKEDONCE I ALBANCE: Možete započeti pregovore sa EU, ali pod ovim uslovima
Foto: Profimedia

USLOV

BUGARI USLOVILI MAKEDONCE I ALBANCE: Možete započeti pregovore sa EU, ali pod ovim uslovima

Severna Makedonija -

Bugarski parlament usvojio je Deklaraciju kojom daje punu podršku početku pregovora o pristupanju Severne Makedonije i Albanije Evropskoj uniji (EU), ali sa napomenama o tome šta bi Skoplje trebalo da učini do punopravnog članstva, preneo je danas Radio slobodna Evropa (RSE).

Izjava je usvojena sa 129 glasova za, četiri protiv i jedan suzdržan. Bugarska traži da se Severna Makedonija odrekne upotrebe termina makedonski jezik, a od Albanije da prizna bugarsku manjinu.

U Deklaraciji se navodi da "evropska integracija ne bi trebalo da bude štetna za istorijske dogadjaje, dokumente i artefakte i ulogu ličnosti u bugarskoj historiji".

Bugarski parlament, prema usvojenom dokumentu, poziva Skoplje da efikasno, bez odlaganja i s dobrom voljom, sprovede Sporazum o prijateljstvu, dobrosusedstvu i saradnji koji su potpisali premijeri dve zemlje Zoran Zaev i Bojko Borisov, u augustu 2017.

Dve zemlje postigle su dobrosusedski sporazum, ali još nisu rešile istorijske sporove, posebno za neke ličnosti poput Goce Delčeva, kojeg obe države smatraju herojem borbe za slobodu, nezavisnost i oslobadjanje od Osmanskog carstva.

(Kurir.rs/Beta/Foto: Profimedia)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja