JATKO SE RODIO U AVIONU: Dobio ime i doživotnu kartu od JAT, ali evo zašto ovu privilegiju nikada nije iskoristio!
Foto: Facebook Jatko Todev, Printscreen

hit priča

JATKO SE RODIO U AVIONU: Dobio ime i doživotnu kartu od JAT, ali evo zašto ovu privilegiju nikada nije iskoristio!

Severna Makedonija -

Nečije životne sudbine su poput filma. Priča o Jatku Todevu jedna je od njih.

13. februara 1978., tokom leta B-707 iz Jugoslavije za Australiju, u avionu se porodila Marija Todeva iz Makedonije. Bio je to jedan od prvih takvih slučajeva u istoriji vazdušnog saobraćaja.

Marija je imala samo 18 godina. U osmom mesecu trudnoće ukrcala se u avion koji je leteo iz Beograda ka dalekom Sidneju. Tamo je očekivala svog supruga Stojana, koji je stigao u Australiju nekoliko meseci ranije u potrazi za boljim životom. Dva sata pre sletanja počeo je porođaj.

Stjuardesa i stjuard su je sklonili od putnika, i pomogli joj da na svet donese zdravo muško dete.

Kaže se da je pupčana vrpca presečena makazama i dezinfikovana viskijem. Tako je avion koji je poleteo sa 106 putnika stigao u Sidnej sa jednim putnikom više. Već sledećeg dana vesti o „bebi u avionu“ pojavile su se u svim jugoslovenskim i svetskim novinama.

foto: Facebook/Jatko Todev

Kuma bebe bila je pilot leta i svedočila je o ovom izvanrednom događaju. Krstili su Jatko u čast aviokompanije JAT (danas poznate kao Er Srbija). On je jedina osoba na svetu čije je rodno mesto registrovano u avionu IU-AGI.

Jatko je takođe dobio doživotno pravo da besplatno leti sa JAT-om, do bilo kojeg odredišta na svetu. Verovali ili ne, ali mediji su prenosili da poslednje 4 decenije ovaj poklon nikada nije koristio.

Kurir.rs/crnonabelo.com Foto: Facebook

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja