BORISOV POSTAVIO MAKEDONCE NA MESTO: Bez antibugarske retorike ili ništa od podrške na putu ka EU
Foto: AP, EPA

jasna poruka

BORISOV POSTAVIO MAKEDONCE NA MESTO: Bez antibugarske retorike ili ništa od podrške na putu ka EU

Severna Makedonija -

Bugarski premjer Bojko Borisov upozorio je Severnu Makedoniju da antibugarska regorika u toj zemlji mora biti zabranjena, a svako ko Bugarsku nazove fašističkim okupatorom ne može se nadati podršci i pomoći, prenela je skopska televizija Kanal 5.

To je, kako se navodi, prvi put nakon francuskog odbijanja da Severna Makedonija dobije datum za otvaranje pristpnih pregovora za članstvo u EU, da zvanicna Sofija podseća na zahteve Bugarske, šta je njihiov uslov za članstvo Makedonije u EU.

Borisov je to rekao na marginama kongresa Evropske narodne partije u Zagrebu.

"Anti-bugarska retorika ne samo da mora biti zabranjena, već bi trebalo shvatiti i da ona nije u redu. Nisam im slučajno rekao da kada neki od vas kažu da je Bugarska fašistički okupator, to u Bugarskoj znači da ni zbog toga ne bi trebalo da vam pomognemo na bilo koji način", rekao je Borisov.

Navodi se da se Borisov u Zagrebu sastao sa liderom opozicionog VMRO-DPMNE Hristijanom Mickovskim, kojeg je podsetio na bugarske uslove za jasnu podršku evroatlantskim integracijama Makedonije, kao i na sporazum o prijateljstvu i dobrosusedskim odnosima sa Bugarskom.

"Da li podržavate dobrosusedski sporazum između Bugarske i Makedonije? Veoma je važno znati, da bude jasno, to je demokratija", rekao je Borisov.

Kurir.rs/Tanjug Foto: AP, EPA

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track