DRŽAVNI VRH MAKEDONIJE PRELAZI NA MINIMALAC ZBOG KORONE: Primaće 234 evra u aprilu i maju
Foto: Youtube/Printscreen

paket ekonomskih mera

DRŽAVNI VRH MAKEDONIJE PRELAZI NA MINIMALAC ZBOG KORONE: Primaće 234 evra u aprilu i maju

Severna Makedonija -

Vlada Severne Makedonije odlučila je danas da predsednik države, premijer i svi drugi izabrani i imenovani funkcioneri u aprilu i maju prime minimalnu platu od 14.500 denara (234 evra).

To je, kako je saopšteno, jedna od 17 mera drugog paketa ekonomskih mera za borbu protiv krize izazvane pandemijom koronavirusa koji je donet da bi se sačuvalo što je moguće više radnih mesta i da bi se pomoglo privredi.

Smanjenje plate na "minimalac" se ne odnosi na administraciju i imenovana lica u zdravstvu, već su tom merom obuhvaćeni predsednici države, parlamenta i vlade, zamenici ministara, državni sekretari, direktori državnih institucija, poslanici, gradonačelnici, dok predsednici i članovi upravnih i nadzornih odbora javnih instutucija neće primati nadoknadu za vreme trajanja krize.

Jedna od mera je da država u aprilu i maju, uz određene uslove, finansijski podrži kompanije koje su upale u krizu zbog epidemije koronavirusa do visine minimalne plate po radniku mesečno, srazmerno ostvarenim efektivnim satima provedenim na poslu.

"Ovom merom se podržava likivdnost poslodavaca u privatnom sektoru, odnosno, smanjuju se njihovi troškovi za plate u funkciji zaštite radnih mesta radnika u uslovima krize", navodi se u saopštenju.

Među merama koje je danas usvojila Vlada Severne Makedonije je i da za april i maj obezbedi minimalne plate od 14.500 denara za "sve sportske radnike zaposlene u sportskim udruženjima" i za "141-og slobodnog umetnika", kojima će Ministarstvo kulture obezbediti i doprinose.

Makedonskim kompanijama je obezbeđena beskamatna kreditna linija od novih osam miliona evra, pored ranije odobrenih 5,7 miliona evra, a te nove kredite će moći da uzmu mikro, mala i srednja preduzeća.

Razvojna banka Severne Makedonije će, navodi se, preko komercijalnih banaka plasirati 50 miliona evra povoljnih kredita za zaštitu likvidnosti kompanija.

Kurir.rs/Beta

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track