BOKI 13 IPAK MORA NA ROBIJU: Apelacioni sud potvrdio zatvorske kazne Jovanovskom i Janevoj za AFERU REKET! Evo na koliko godina!
Foto: Youtube prtscr / Kanal 5 TV

odbacio žalbe optuženih

BOKI 13 IPAK MORA NA ROBIJU: Apelacioni sud potvrdio zatvorske kazne Jovanovskom i Janevoj za AFERU REKET! Evo na koliko godina!

Severna Makedonija -

Apelacioni sud u Skoplju potvrdio je danas zatvorske kazne makedonskom šoumenu Bojanu Jovanovskom – Bokiju 13 i bivšoj specijalnoj tužiteljki Katici Janevi u slučaju "Reket".

Kako se navodi u saopštenju, Apelacioni sud je "postupajući u krivičnom predmetu poznatom u javnosti kao 'Reket' kao neosnovane odbacio žalbe optuženog Bojana Jovanovskog i optužene Katice Janeve i potvrdio prvostepenu presudu".

Osnovni krvični sud u Skoplju je 18. juna 2020. prvestepeno osudio Bojana Jovanovskog na devet godina zatvora u slučaju "Reket", a razrešenu makedonsku specijalnu tužiteljku Katicu Janevu na sedam godina.

Boki 13
foto: Youtube prtscr / Kanal 5 TV

Bojan Jovanovski i Katica Janeva izvršenje te presude i odlazak u zatvor čekaju u kućnom pritvoru.

Obrazlažući presudu Krivičnog suda u Skoplju Vaska Nikolovska-Masevska je tada rekla da je Jovanovski osuđen za krivična dela "protivzakonit uticaj" i "pranje para" a bivša specijana tužiteljka za prisluškivane razgovore za "zloupotrebu službenog položaja i ovlašćenja".

Suđenje u slučaju "Reket", koje je izazvalo veliku pažnju u javnosti, počelo je 3. decembra 2019. godine, a pored Jovanovskog i Janeve, bio je optužen i Zoran Milevski, koji je na prvom ročištu proznao krivicu i dobio tri godine zatvora.

Katica Janeva
foto: Youtube/Printscreen

Prema optužnici, Jovanovski, Janeva i Milevski su od novembra 2018. do aprila 2019. uzeli 1,55 miliona evra od jednog od najbogatijih Makedonaca, biznismena Jordana Kamčeva, da mu se zauzvrat "olakša pozicija" u predmetu Specijalnog tužilaštva "Imperija" u kojem je prvoosumnjičeni.

Boki 13
foto: YouTube prtscr / Sitel TV

Jovanovski i Milevski su uhapšeni 15. jula 2019, kada je Tužilaštvo za organizovani kriminal Severne Makedonije otvorilo istragu za slučaj nazvan "Reket", a Janeva je uhapšena 21. avgusta.

Prema presudi, Bokiju 13 se, pored zatvorske kazne, konfiskuju i skupi brendovi, umetničke slike koje su mu oduzete na početku istrage, nameštaj koji je kupio Janevoj puštanjem u opticaj para dobijenih od "reketa" i 12.000 evra koji su pronađeni kod njega.

Kurir.rs / Beta, Foto: Youtube prtscr / Kanal 5 TV

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track