Najnovije vesti

SEVERNA MAKEDONIJA: Izvršni i Centralni odbor SDSM prihvatio ostavku Zaeva, novi predsednik stranke se bira sredinom decembra
Foto: EPA / Georgi Licovski

ostaje u sdsm

SEVERNA MAKEDONIJA: Izvršni i Centralni odbor SDSM prihvatio ostavku Zaeva, novi predsednik stranke se bira sredinom decembra

Severna Makedonija

Izvršni i Centralni odbor Socilajdemokratskog saveza Makedonije (SDSM) prihvatio je ostavku predsednika stranke Zorana Zaeva.

Centralni odbor je konstatovao ostavku predsesdnika Zaeva, rekla je portparolka SDSM Bogdanka Kuzevska.

Kako prenosi portal Plusinfo, od danas teče rok od sedam dana za prijavljivanje kandidata za novog predsednika SDSM, a on će biti izabran 12. decembra, na neposrednim izborima.

Najverovatniji kandidat za predsednika stranke je sadašnji zamenik ministra finansija Dimitar Kovačevski, navodi Plusinfo, dodajući da Kuzvska nije potvrdila da je Zaev predložio Kovačevskog, ali da su mediji to saznali iz izvora u rukovodstvu stranke.

Ranije je najavljeno da će novi predsednik SDSM biti i mandatar za sastav nove vlade.

Kuzevska je rekla da će Zaev ostati aktivan član stranke.

Zaev je 31. oktobra saopštio da podnosi ostavku na funkciju premijera i predsednika SDSM, zbog poraza na lokalnim izborima, ali su organi SDSM 9. novembra odlučili da on odloži podnošenje ostavki do stabilizacije zemlje, a jedan od argumenata za odlaganje je mogućnost da Severna Makedonija u decembru počne pregovore sa EU.

Kurir.rs

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja