OSUMNJIČEN ZA PRONEVERU 1,45 MILIONA EVRA: Podignuta optužnica protiv bivšeg generalnog sekretara Vlade
Foto: EPA-EFE/GEORGI LICOVSKI

zloupotreba položaja i ovlašćenja

OSUMNJIČEN ZA PRONEVERU 1,45 MILIONA EVRA: Podignuta optužnica protiv bivšeg generalnog sekretara Vlade

Severna Makedonija -

Tužilaštvo Severne Makedonije za organizovani kriminal i korupciju danas je sudu u Skoplju podnelo optužnicu protiv bivšeg generalnog sekretara Vlade Muhameda Zećirija zbog zloupotebe službenog položaja i ovlašćenja.

Tužilaštvo je saopštilo da Zećirija tereti da je dok je bio na funciji protivzakonito skopio dva ugovora i tako oštetio državni budžet za 89.385.255 denara (oko 1,45 miliona evra).

Precizira se da je Zećiri od aprila 2021. do marta 2022. godine, koristeći službeni položaj i ovlašćenja, postupio suprotno odredbama Zakona o javnim nabavkama i u dva navrata, bez odgovarajućeg postupka, zaključio dva ugovora sa dva pravna lica kao pružaocima usluga.

Jedan ugovor je za konsultantske usluge za "postupak procene vrednosti i dubinsko snimanje" državne Pošte, a drugi za konsultantske usluge za potencijalnu privatizaciju Železnice Severne Makedonije.

Za nezakonito sklapanje ugovora u vezi s Poštom, osumnjičena su i dvojica hrvatskih državljana koji su nedostupni makedonskom tužilaštvu.

U aprilu ove godine je otvorena istraga i Zećiri je istog dana podneo ostavku na mesto genralnog sekretara Vlade, na koju je postavljen u novembru 2020, kada je premijer bio Zoran Zaev.

Taj visoki funcioner SDSM je na to mesto došao umesto Dragog Raškovsskog, protiv koga se takođe vodi sudski proces zbog zloupotrebe službenog položaja i ovlašćenja i pranje novca pri kupovini softvera za saobraćajne prekršaje i biometrijsku identifikaciju.

(Kurir.rs/Beta)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track