DVE TREĆINE GRAĐANA SEVERNE MAKEDONIJE NE PODRŽAVA UVOĐENJE SANKCIJA RUSIJI: Nisu zadovoljni ni spoljnom politikom zemlje
Foto: Shutterstock

anketa

DVE TREĆINE GRAĐANA SEVERNE MAKEDONIJE NE PODRŽAVA UVOĐENJE SANKCIJA RUSIJI: Nisu zadovoljni ni spoljnom politikom zemlje

Severna Makedonija -

Većina građana Severne Makedonije nije zadovoljna spoljnom politikom te zemlje u vezi s dešavanjima u Ukrajini i ne odobrava sankcije uvedene Rusiji, pokazuje danas objavljeno istraživanje portala MKD.mk.

Na pitanje da li Severna Makedonija vodi mudru spoljnu politiku u odnosu na dešavanja u Ukrajini, 51,2 odsto ispitanika odgovorilo je negativno, 25,7 odsto pozitovno a 23,2 je reklo da ne zna.

Građani u velikoj većini ne odobravaju sankcije koje Sevrerna Makedonija sprovodi prema Rusiji.

Ovo istraživanje je pokazalo da priključivanje njihove zemlje ekonomskim sankcijama Rusiji ne podržava 62,8 odsto ispitanika, da ih podržava izjasnilo se 19,5 odsto, a 17,7 odsto je odgovorilo "ne znam".

Najveći deo građana Severne Makedonije, ili 70,9 odsto, ne podržava ni davanje oružja makedonske armije Ukrajini. Taj potez vlasti u Skoplju podržalo je 19,5 odsto ispitanika, a 17,7 je odgovrilo "ne znam".

Portal MKD napominje da je za sva tri odgvora interesantno da je negativno odgovril većina isptanika i među Makedoncima i Albancima i među Srbima i Turcima i Romima i Vlasima, odnosno da su protiv ovih odluka severnomakedonske države.

Anketu je za MKD uradila agencija Market vižn od 7. do 13. novembra na 1.200 ispitanika, sa marginom greške od plus minus tri odsto i intervalom poverenja od 95 odsto.

Uzorak je reprezentativan na nivou Severne Makedonije prema, polu, starosti, regionu i etničkoj pripadnosti shodno podacima o rezidentnom stanovništvu iz popisa 2021. (mkd.mk/makedonija/politika/anketa-i-makedoncite-i-albancite-se-protiv-odlukite-na-makedonskata-drzhava-za)

Kurir.rs/Beta

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track