ODNOSI BUGARSKE I SEVERNE MAKEDONIJE SVE LOŠIJI : Sofija povukla ambasadora iz Skoplja i najavila reviziju projekata
Foto: Shutterstock

kriza sve dublja

ODNOSI BUGARSKE I SEVERNE MAKEDONIJE SVE LOŠIJI : Sofija povukla ambasadora iz Skoplja i najavila reviziju projekata

Severna Makedonija -

Bugarska vlada u tehničkom mandatu saopštila je juče da povlači ambasadora iz Skoplja Angela Angelova i najavila reviziju projekata sa Severnom Makedonijom.

Nakon sastanka Spoljnopolitičkog odbora bugarskog parlamenta, tehnički ministar spoljnih poslova Nikolaj Milkov rekao je da će Angelov ostati u Sofiji dok se ne registruje napredak u tretmanu makedonskih državljana koji se izjašnjavaju kao Bugari, prenose skopski mediji.

Angelov će ostati u Sofiji dok ne vidimo znake neke promene, ostaće koliko god bude potrebno. Stav je čvrste politike da se ovakvo ponašanje ne može nastaviti na isti način“, rekao je Milkov.

Upitan šta to konkretno znači, Milkov je rekao da Sofija očekuje "pozitivne korake u praksi", odnosno da želi da vidi kažnjavanje osoba koje su počinile zločine iz mržnje prema Bugarima u Severnoj Makedoniji.

"Sudski organi treba da rade svoj posao. I pravosuđe. Postoje zločini iz mržnje za koje se izriču minimalne kazne ili se uopšte ne kažnjavaju, što stvara atmosferu nekažnjivosti. U praksi to podstiče navedene pojave", rekao je Milkov.

On je naveo da ništa neće biti isto u odnosima sa Skopljem i najavio dodatno pooštravanje dosadašnje politike, kao i moguću suspenziju bilateralnih projekata.

(Kurir.rs/Beta)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track