SANKCIJE RUSIJI OTEŽALE ODRŽAVANJE: Stari ruski helikopteri biće poslati u Češku na remont, cena popravke 6 MILIONA EVRA
Foto: Printscreen

transportne letelice

SANKCIJE RUSIJI OTEŽALE ODRŽAVANJE: Stari ruski helikopteri biće poslati u Češku na remont, cena popravke 6 MILIONA EVRA

Severna Makedonija -

Severna Makedonija odlučila je da pošalje dva transportna helikoptera Mi-8T na remont u češki zavod LOM iz Praga, nakon što su sankcije Rusiji prekinule mehanizme redovne podrške u nabavci rezervnih delova i održavanja za sovjetsku i rusku vojnu tehniku.

"Većina armija u NATO koje poseduju letelice sovjetskog ili ruskog porekla ne vide perspektivu za taj deo svog inventara. Sankcije Rusiji prekinule su mehanizme redovne podrške u nabavci rezervnih delova i remontima. Deo letelica biće doniran ukrajinskoj avijaciji kao vojna pomoć, a deo će da leti do isteka životnog veka ili prvih većih otkaza", navodi portal Balkanska bezbednosna mreža.

Taj portal navodi da je izuzetak od tog pravila Severna Makedonija koja šalje svoja dva Mi-8T na remont u Češku, a motiv za to je nedostatak tehnike.

"Posle dugog odlaganja potpisan je međudržavni ugovor po kojem će u roku od 13 meseci da se dva Mi-8MT, registarskih oznaka 305 i 306, vrate u službu sa vremenskim resursom od osam godina. Cena radova je blizu šest miliona evra", dodaje se u tekstu.

Portal dodaje da je kontroverzna tema oko remonta tih helikoptera iz 1985. godine nabavka rezervnih delova koje izradjuje samo ruska avio industrija i do kojih Severna Makedonija, kao članica NATO, ne može da dodje zbog rata u Ukrajini.

"Zvanično iz Moskve su češkom zavodu ukinuli sertifikate za remont porodice Mi-8/17, ali taj problem je rešen tako što su prihvaćeni češki nacionalni sertifikati i uvažene su reference zavoda LOM. U pregovorima sa Česima dogovoreno je da zavod pribavi krakove rotora koji su proizvedeni od 2021. godine, ali ne kasnije od 24. februara 2022, kada je počeo rat", piše u tekstu.

U pogonima te firme kontinuirano su održavani Mi-8 i Mi-17 članica NATO i radili su na programu podrške Avganistanskoj nacionalnoj armiji sve do pada te države u ruke Talibana pre dve godine.

Makedonci su se ranije oslanjali težišno na ukrajinsku remontnu podršku odakle su i nabavili sve Mi-8 i Mi-17 i borbene Mi-24V koje poseduju u inventaru.

Iskustva Severne Makedonije sa održavanjem Mi-8/17 uglavnom su negativna i imali su puno problema sa remontom i obezbeđenjem rezervnih delova. Na oglase za javne nabavke konkurisala su preduzeća posrednici, koja su zatim pribavljala obećano preko stranih firmi.

"Posrednički sistem pokazao se kao neefikasan i dešavalo se da letelice ostanu prizemljene više meseci i čak duže od godine. Procenat ispravnosti zato je retko prelazio 50 odsto i to ugrožava borbenu gotovost armije oslonjene na vrlo skroman broj letelica", piše u tekstu.

Prema planu razvoja oružanih snaga Severne Makedonije za period od 2019. do 2028. planiran je remont dva Mi-8MT koji će sada da se realizuje, ali i nabavka novih letelica.

"Prema tom dokumentu, to je program koji treba da se pokrene 2024. godine. Projektovani budžet je 216 miliona evra. Leteti se mora i sve dok se ne nađe rešenje održavaće se u životu postojeća helikopterska flota iz sovjetske ere", dodaje taj portal.

(Kurir.rs/Beta)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja