POLITIČKA (NE)KULTURA GLAVNI PROBLEM: Na listi londonskog Ekonomista Severna Makedonija opisana kao "demokratija sa nedostacima"
Foto: Profimedia, Shutterstock

na 72. mestu

POLITIČKA (NE)KULTURA GLAVNI PROBLEM: Na listi londonskog Ekonomista Severna Makedonija opisana kao "demokratija sa nedostacima"

Severna Makedonija -

Severna Makedonija je ostala u grupi "Demokratija s nedostacima" u Indeksu demokratije londonskog "Ekonomista" za 2022. godinu.

Mediji su preneli da je Severna Makedonija sada ;na 72. mestu, jedno više od prošlogodišnjeg, kada je prvi put posle mnogo godina izašla iz grupe "Hibridni režimi".

U celoj "Demokratija s nedostacima" Severna Makedonija ima najnižu ocenu za političku kulturu - 3,13 od mogućih 10 bodova.

Portal nezavisen.mk napominje da su ocene Severne Makedonije prilično visoke: 7,83 za izborni proces i pluralizam, 6,07 za funkcionisanje vlade, 6,11 za političko učešće, 7,35 za građanske slobode.

U zbirnoj oceni za Severnu Makdoniju Ekonomist kaže: "Rezultat Severne Makedonije se neznatno popravlja, sa 6,03 u 2021. na 6,1 u 2022. godini, zbog poboljšanja skora za građanske slobode, dok postoji pad ocene funkcionisanja vlade".

Od zemalja Zapadnog Balkana u istoj grupi su Srbija (na 68. mestu, što je pet mesta niže u odnosu na izveštaj za 2021.), Crna Gora 61. (13 mesta više) i Albanija 64. (četiri mesta više), dok je Bosna i Hercegovina (97.) u grupi "hibridni režimi".

Na listi od 167 zemalja u kojima je "Ekonomist Intellidžens junit" merio indeks demokratije, među prvih šest zemalja je pet skandinavskih i Novi Zeland.

(Kurir.rs/Beta)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track