Slovenci gaje afričke krastavce i banane!
Foto: Shuter

Snašli u deželi najspremniji za klimatske promene

Slovenci gaje afričke krastavce i banane!

Region -
U alpskoj zemlji odlučili da ih ne iznenadi globalni skok temperature, pa su počeli da sade egzotične poljoprivredne kulture

LJUBLJANA - Većina zemalja regiona svaku godinu dočeka nespremna za suše ili poplave koje meteorolozi uredno najavljuju, a jedino Slovenija ima strategiju na duge staze. U „deželi“ su tako rešili da se pripreme za globalno zagrevanje koje preti celom svetu i da ta alpska zemlja počne da uzgaja egzotično voće i povrće.Tako su već počeli da gaje afrički i meksički krastavac, slatki krompir (batat) i muškatne tikvice, a uskoro će imati i velike zasade banana, badema, godžija i aronije, piše slovenačko Delo.Trešnje i breskve- Zbog klimatskih promena Slovenija u nekim svojim regijama planira uzgoj egzotičnih poljoprivrednih kultura, a jedno od takvih mesta je Vipavska dolina. Za plodnu zemlju okruženu masivom planina sa tri strane, dok sa zapada u nju prodiru elementi mediteranske klime, nekad je važilo da zahvaljujući blagoj klimi snabdeva pijace u Trstu, Beču i Ljubljani prvim trešnjama, breskvama i grožđem - piše Delo.Za Vipavsku dolinu karakteristične su blage zime, vruća leta i produžena vegetacija.Prosečna temperatura u julu bila je 24 stepena Celzijusova, a zimi oko četiri, uz prosečno 1.500 milimetara padavina godišnje na kvadratni metar.Bura i zima- Međutim, globalne klimatske promene uticale su na sve - kiše je sve manje, a suše su postale česta pojava. Zbog toga su poljoprivrednici iz tog kraja u saradnji s državom Slovenijom šansu za zaradu pronašli u dosad egzotičnim poljoprivrednim kulturama. Primera radi, opština Ajdovščina već godinama preporučuje stanovnicima uzgoj batata, aronije, muškatnih tikvica, kao i meksičkih i afričkih krastavaca (kivano), koji bi mogli biti hit na evropskom tržištu - piše Delo.Projektni menadžer Ajdovščine Janez Furlan rekao je da je ideja o uzgoju egzotičnih vrsta odgovor na napuštanje poljoprivredne zemlje i propadanje voćnjaka, prenosi Delo.- Pojedine kulture su baš osetljive na buru, ali potrebno je da vidimo i kako će izdržati jače zime. Ako neko želi da uspe, ponekad mora da proba i nešto novo, pa čak na prvi pogled i malo ludo. U svakom slučaju, čeka nas još ovakvih projekata - rekao je on, a prenosi Delo.Do sada su već rodili i kivano i muškatne tikvice, kao i batat, ali za prvi rod banana, badema, godžija i aronije potrebno je da prođe još nekoliko godina.

Bamija ili okraUZGAJAĆE I KLEOPATRINU BILJKUVlada Slovenije preporučila je domaćim gostioničarima, vrtićima i školama da koriste egzotično voće i povrće. Među biljkama koje su počeli da uzgajaju je i bamija ili okra, koju su još pre tri milenijuma gajali stari Egipćani, a koje je obožavala kraljica Kleopatra.

Ima ga i kod nasKIVANO SAD RASTE I U ŠUMADIJIBodljikavi afrički krastavac ili kivano, kao što ime kaže, vodi poreklo iz Afrike, i to iz Bocvane, Namibije, Zimbabvea i Južne Afrike. Poslednjih godina u velikoj meri se gaji i na Novom Zelandu, a ima ga i u Srbiji, i to u Rači Kragujevačkoj, ali u maloj količini.

Pratite KURIR i na VAJBERU

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track