(UŽIVO) VODA LEDENA, AL JE DUŠA TOPLA: Ovo su junaci Časnog krsta širom regiona!
Foto: Vijesti/luka Zeković

Plivanje za Časni krst

(UŽIVO) VODA LEDENA, AL JE DUŠA TOPLA: Ovo su junaci Časnog krsta širom regiona!

Region -
BANJALUKA, PODGORICA, SKOPLJE - U gradovima širom Republike Srpske, Crne Gore, Makedonije, danas se, povodom velikog hrišćanskog praznika Bogojavljenja, održava bogojavljenska litija i pliva se za Časni krst.

Ivan Kukuličić iz Zete prvi je doplivao do krsta na ovogodišnjem Bogojavljenskom plivanju za časni krst, na ušću reke Ribnice u Moraču. Kukuličiću je ovo prvi put da pliva za krst, a poručio je da neće biti i poslednji.

"Osećaj je divan. Ako ste mislili da je hladno, nije uopšte, duša je topla“, kazao je Kukuličić.

Aleksa Jošić (22) iz Banjaluke prvi je doplivao do Časnog krsta u reci Vrbas.

"Ovo mi je četvrti put da učestvujem u plivanju za Časni krst a treći put pobeđujem", ispričao je zadovoljni Jošić dodavši da se oseća prezadovoljan i srećan.

Devetnaestogodišnji Aljoša Slavić iz Trebinja bio je najbrži u bogojavljenskom plivanju za Časni krst u hladnoj Trebišnjici.

Za Časni krst u Trebinju danas na Bogojavljenje plivalo je tridesetak odvažnih momaka. Izuzetno niska temperatura na koju južnjaci baš i nisu navikli nije pokolebala one najhrabrije da i ove godine zaplivaju.

Pobjedniku Aljoši ove godine se posrećilo, a takmičio se, kaže, već šest puta. Danas mu je, za razliku od prethodnih godina bilo najteže. Takmičiće se i dalje, jer, kaže, ima jaku volju i želju za njegovanjem ove tradicije.Mislim da je ovo najhladnija godina do sad, ali sve se ovo izdrži.

"Osećaj je sjajan. Evo, ja danas nisam otišao na ispit, ali samo odlučio da ostanem i da plivam“, kaže Aljoša, koji će za svoj podvig biti nagrađen zlatnikom.

Aljoša Slavić (Foto: Moja Hercegovina)
Aljoša Slavić (Foto: Moja Hercegovina)

Svi plivači su se složili u jednom - ovde je samo bitno učestvovati.

Hladnoća i saveti da odustane od plivanja nisu imali puno uticaja na odluku najmlađeg među hrabrim momcima, petnaestogodišnjeg Uroša Gojkovića, koji je ove godine prvi put zaplivao na Bogojavljanje. Kaže da je osećaj izvanredan i obećava da će od sada svake godine praktikovati isto.

"Ne znam ni sam šta mi je došlo da zaplivam. Zabranjivali su mi, ali ja sam čvrsto odlučio. Nisam došao poslednji, ali nisam ni došao ovde da pobedim. Bilo je malo hladno, ali dobro, to se brzo zaboravi“, kaže Uroš.

Foto: Moja Hercegovina
Foto: Moja Hercegovina

Plivanju za Bogojavljenski krst prethodila je sveta liturgija, koju je u Hramu Svetog Preobraženja Gospodnjeg služio vladika Grigorije, a posle toga je između dva mosta, gde je tradicionalno i održano plivanje, obavljeno vodoosveštanje.

Nakon liturgije ulicama Trebinja, preko gradskih mostova kretala se svečana litija, kojoj se pridružio veliki broj Trebinjaca.

Za Časni krst ove godine u Banjaluci trebalo bi da pliva 35 mladića, a pobednik će biti darovan zlatnikom.

Veljko Korać prvi je doplivao do bogojavljenskog krsta na gradskom kupalištu u Bijelom Polju. Tridesetdvogodišnji Bjelopoljac pobedio je petnaest plivača.

To mu je bilo prvo učešće na bogojavljenskoj trci, koju je ove godine pratilo više od hiljadu Bjelopoljaca.

"Srećan sam i velika mi je čast što sam u ovakvoj konkurenciji pobedio. Voleo bih da se tradicija nastavi i da iduće godine bude još žešća konkurencija", kazao je Korać.

Nakon bogojavljenske trke prema manastiru Kumanica, gde je organizovan svečani ručak, krenula je tradiconalna bogojavljenska regata s kapetanom Radom Rakonjcem.

Slobodan Bobo Đurašević pobednik je manifestacije" Za krst časni", koju su u akvatorijumu ispred grad hotela Sveti Stefan organizovali parohija Paštrovsko - tudorovićka i sportsko rekreativni klub "Svebor".

Đurašević je bio najbolji među 30 momaka i devojaka koji su se po hladnom vremenu odvažili da učestvuju u ovoj tradicionalnoj manifestaciji. Ovo je četvrti put da ovaj mladić sa Svetog Stefana prvi dopliva do krsta

Pobednik u plivanju za Časni krst u Višegradu je Vladan Simić (20). Takmičilo se 19 mladića i on je bio najbrži. Simić se posle pobede fotografisao sa prošloghodišnjim pobednikom Nedeljkom Perišićem, koji mu je prvi čestitao:

Danijel Dončevski iz skopskog naselja Madžari po četrvrti put je danas pobedio u trci za Časni krst u ovom gradu.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track