SAD ljubazno moli Ekvador da odbije Snoudenov zahtev za azil

Telefonirao Džozef Bajden

SAD ljubazno moli Ekvador da odbije Snoudenov zahtev za azil

Planeta -
Potpredsednik vlade Ekvadora Rafael Korea odgovorio da Ekvador ne može da razmatra Snoudenov zahtev, jer on nije "fizički prisutan na teritoriji te zemlje"

VAŠINGTON - Američka administracija zatražila je danas od Ekvadora da odbije zahtev za azil, koji je toj zemlji uputio Edvard Snouden, bivši obaveštajac SAD, koji je obelodanio špijunske aktivnosti Vašingtona. Molbu da Snoudenu odbije zahtev za azil uputio je potpredsednik vlade SAD Džozef Bajden, saopštio je potpredsednik vlade Ekvadora Rafael Korea, koji je dodao da će dve zemlje održati dodatne konsultacije o ovom pitanju, preneo je AFP.

Korea je rekao da je "u ljubaznom razgovoru" Bajden zamolio vlasti Ekvadora da odbiju Snoudenov zahtev za azil. Na Bajdenovu molbu, Korea je odgovorio da Ekvador ne može da razmatra Snoudenov zahtev, jer on nije "fizički prisutan na teritoriji te zemlje".

"Onog momanta kada bude stigao, ukoliko to bude uradio, konsultovaćeo se sa vlastima SAD, isto kao u slučaju Džulijana Asanža s Velikom Britanijom", kazao je Korea i dodao: "Odluku ćemo ipak doneti sami."

Snouden je pobegao iz SAD u Hongkong u maju, nekoliko nedelja pošto su u Gardijanu i Vašington postu objavljene informacije koje je tim listovima dostavio o tajnom programu špijuniranja interneta i telefonskog saobraćaja koji sprovode američke vlasti. On se već šesti dan nalazi na aerodromu Šeremetjevo u Moskvi, gde čeka odluku Ekvadora o zahtevu za politički azil.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track