SAKRIO FIRMU U ČEŠKOJ: Đilas pod istragom države

Ekskluzivno Kurir otkriva

SAKRIO FIRMU U ČEŠKOJ: Đilas pod istragom države

Društvo -
Gradonačelnik Beograda Dragan Đilas direktor je firme „Krokus“ u Pragu, što nije prijavio Agenciji za borbu protiv korupcije, koja je počela vanrednu kontrolu njegove imovine

BEOGRAD - Tajni poslovi.Lider DS i gradonačelnik Beograda Dragan Đilas direktor je firme „Krokus“ u Pragu, otkriva Kurir. Iako je kao državni funkcioner u obavezi da Agenciju za borbu protiv korupcije obavesti o svakoj funkciji i vlasništvu, Đilas to nije uradio! Kurir je o postojanju te Đilasove firme obavestio Agenciju, koja je započela vanrednu kontrolu njegove imovine!Naime, prema zvaničnim podacima objavljenim na sajtu češkog ministarstva finansija, u tzv. poslovno-trgovinskom registru (sličnom našoj Agenciji za privredne registre) Đilas je označen kao rukovodilac, deluje nezavisno i ima pravo potpisa u ime firme „Krokus“, koja je registrovana još 13. juna 1995. na adresi Orebitska 2 u Pragu. Navedeno je da je firma aktivna i da su podaci na sajtu ažurirani 8. januara ove godine.„Krokus“ je registrovan kao akcionarsko društvo i bavi se kupovinom robe za preprodaju i prodaju, posredovanjem u trgovini i uslugama i promocijom robe i usluga. Firma ima pet suvlasnika (pogledaj tabelu), sa osnivačkim kapitalom od po 20.000 čeških kruna (oko 800 evra), a među njima je i bivša Đilasova supruga Milica Delević. I dok su svi oni prijavljeni na adresama u Beogradu, Đilasu je prebivalište u Pragu, Ulica Jeseniova 35 (?!).Kurir je svu dokumentaciju predao Agenciji za borbu protiv korupcije, koja je krenula u „češljanje“ Đilasove imovinske karte.- U toku je postupak vanredne kontrole imovinskog stanja Dragana Đilasa. O konačnom ishodu ćemo izvestiti kada bude gotova - rečeno nam je u Agenciji.Član Odbora Agencije Čedomir Čupić kaže da za skrivanje imovine, prema sadašnjem zakonu, preti kazna zatvora od šest meseci do pet godina zatvora, plus 10 godina zabrane konkurisanja na javne funkcije.- Ako je tačno da Đilas ima firmu u Češkoj, naravno da će Agencija pokrenuti postupak protiv njega. Agencija podnosi predlog tužilaštvu, koje podnosi krivičnu prijavu, i onda sud određuje kaznu. Skrivanje imovine je teško delo i ja sam predlagao da se to kažnjava zatvorom od sedam do devet godina - navodi Čupić.

Đilas zanemeoGradonačelnik Beograda i lider demokrata Dragan Đilas juče nije želeo da odgovori na pitanja Kurira o poslovanju u Češkoj. Na zvanično poslata pitanja do zaključenja ovog broja odgovore nismo dobili.

Petinu vlasništva ima Đilasova bivša supruga Milica Delević
Petinu vlasništva ima Đilasova bivša supruga Milica Delević

U dokumentu se kao direktor firme
U dokumentu se kao direktor firme

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track