PREMIJERI: Srbija i Makedonija ispunile uslove za pregovore s EU
Foto: Tanjug

Gruevski i Dačić

PREMIJERI: Srbija i Makedonija ispunile uslove za pregovore s EU

Politika -
Zemlje ovog regiona suočavaju se sa uslovima koji nisu bili postavljeni drugim zemljama u procesu evrointegracija, ali to nas neće obeshrabriti da nastavimo tim putem, naveo je Nikola Gruevski
1 / 4 Foto: Tanjug

BEOGRAD - Makedonija i Srbija ispunile su sve kriterijume za početak pregovora sa Evropskom unijom, ocenili su danas premijeri dve zemlje Nikola Gruevski i Ivica Dačić i dodali da Makedonija i Srbija treba da i dalje sarađuju tokom tog procesa.

"Zemlje ovog regiona suočavaju se sa uslovima koji nisu bili postavljeni drugim zemljama u procesu evrointegracija, ali to nas neće obeshrabriti da nastavimo tim putem", rekao je Gruevski na zajedničkoj konferenciji za novinare sa Dačićem u Palati Srbija.

Dačić je rekao da je danas održana prva zajednička sednica vlada Srbije i Makedonije koja je protekla u "veoma konstruktivnoj atmosferi uzajamnog razumevanja i prijateljstva".

"Ovim pokazujemo privrženost daljem jačanju saradnje i bilateralnih odnosa. Želimo da sarađujemo i na putu ka EU ... Bili bismo srećni kada bi zaživela incijativa za regionalno povezivanje kao što je to slučaj u nekim drugim regionima poput Skandinavije", rekao je Dačić.

On je istakao da treba podstaći ekonomsku saradnju, ukazavši da je spoljnotrgovinska razmena koja iznosi oko 600 miliona evra, dobra. Dačić je dodao da odnosi treba da budu unapređeni i u infrastrukturi, posebno pomenuvši završetak Koridora 10, izgradnju kraka Južnog toka ka Makedoniji i saradnju u energetici.

Gruevski je izrazio nadu da će u budućnosti biti rešeno i otvoreno pitanje pravoslavnih crkava Makedonije i Srbije, ukazujući da odnosi država Makedonije i Srbije treba da budu primer i za rešenje pitanja tih crkava.

"Država ne može da donosi odluke u ime crkve, ali želi da podstakne dijalog crkava i sporazumno rešenje otvorenih pitanja. Države Srbija i Makedonija su spremne da to učine", dodao je Dačić.

Srpski premijer je najavio da će u narednom periodu biti aktivirane komisije za ekonomsku saradnju i mešovita komisija za prava manjina. U ime dve vlade, premijer i ministar unutrašnjih poslova Srbije Ivica Dačić i ministarka unutrašnjih poslova Makedonije Gordana Jankulovska potpisali su Protokol između dva MUP o saradnji tokom turističke sezone 2013.

Ministri zdravlja Srbije i Makedonije Slavica Đukić Dejanović i Nikola Todorov potpisali su Memorandum o saradnji u oblasti zdravstva i medicinske nauke. Pre današnje zajedničke sednice dve vlade, ministri dve zemlje održali su niz sastanaka.

Delegacija Vlade Makedonije, predvođena premijerom Nikolom Gruevskim, doputovala je danas u Beograd na zajedničku sednicu sa premijerom Srbije Ivicom Dačićem i srpskim ministrima.

U Palati Srbija održana je zajednička sednica Vlada Srbije i Makedonije.Posle svečanog dočeka ispred Palate "Srbija", počeo je tet-a-tet sastanak dvojice premijera. U isto vreme održan je čitav niz bilateralnih sastanaka ministara dveju vlada.Ministri spoljne i unutrašnje trgovine i telekomunikacija, energetike, kao i prirodnih resursa i prostornog planiranja Rasim Ljajić, Zorana Mihajlović i Milan Bačević razgovarali su sa zamenikom predsednika Vlade Makedonije zaduženim za ekonomska pitanja Vladimirom Peševskim, ministrom za informatičko društvo i administraciju Ivom Ivanovskim i zamenikom ministra za životnu sredinu i prostorno planiranje Stevom Temelkovskim.Potpredsednik srpske vlade i ministra rada Jovan Krkobabića sastali su se makedonskim kolegom Dimom Spasovim, a ministar finasija i privrede Mlađan Dinkić sa svojim kolegom Zoranom Stavreskim, koji je ujedno i zamenik predsednika makedonske vlade.Ministarka zdravlja Slavice Đukić-Dejanović razgovarala je sa ministrom zdravlja Makedonije Nikolom Todorovim, a biće održan i sastanak ministra poljoprivrede Srbije i Makedonije Gorana Kneževića i Ljupča Dimovskog.Takođe, Đukić Dejanović i Todorov potpisali su memorandum o saradnji u oblasti zdravstva i medicinske nauke, najavljeno je iz vladine Kancelarije za saradnju sa medijima.Takođe, Dačić i Jankuloska su potpisali protokol između MUP-a Srbije i MUP-a Makedonije o saradnji tokom turističke sezone 2013. godine.Predsednika makedonske vlade primiće i predsednik Srbije Tomislav Nikolić.

U Beograd ne dolaze ministri AlbanciČlanovi makedonske vlade iz redova Demokratske unije za integraciju (DUI), koja okuplja Albance, neće učestvovati na današnjoj zajedničkoj sednici vlada Makedonije u Srbije u Beogradu.

Pozivajući se na informacije iz partije DUI i lokalnih medija na albanskom, skopski mediji javili su da nedolazak albanskih ministara u Beograd "nije bojkot", već da je razlog u drugim, ranije planiranim obavezama ministara iz DUI.

Makedonska vlada dogovorila je zajedničke sednice i sa vladama Albanije i Kosova, dok na sličnu inicijativu sa vladom Bugarske još nije dobila odgovor iz Sofije.

http://www.youtube.com/watch?v=L5uzXIsUA7g

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track