SARAJEVSKI ULTIMATUM: Demonstranti zahtevaju trenutnu ostavku vlade
Foto: TANJUG

Protestuje nekolio hiljada građana

SARAJEVSKI ULTIMATUM: Demonstranti zahtevaju trenutnu ostavku vlade

Planeta -
Nekoliko hiljada građana Sarajeva od podneva protestuje u centru grada. Protesti su počeli ispred Predsedništva BiH, odakle se masa uputila ka zgradi Vlade Federacije BiH u Sarajevu, a kasnije su demonstranti na Skenderiji zaustavili saobraćaj

SARAJEVO - Građani Sarajeva poručili su večeras na protestima da će premijer i Vlada Federacije BiH biti odgovorni za ono što će se desiti ako večeras ne podnesu ostavke. Federalni premijer Nermin Nikšić je kazao da neće podneti ostavku, odnosno da će odstupiti s funkcije ako na njegovo mesto dođe neko bolji od njega i da neće dozvoliti bezvlašće.

Predstavnici demonstranata večeras su se sastali sa federalnim premijerom Nerminom Nikšićem i ministrima u Vladi Federacije BiH. Kako je za medije rekla predstavnica neformalne grupe građana Amra Dulić, jedan od zaključaka je da treba pristupiti izmenama Izbornog zakona BiH kako bi se mogli organizovati prevremeni izbori.

Prema tim zaključcima, ujutro će u parlament biti upućen predlog za izmenu Izbornog zakona po hitnom postupku, kako bi mogli da se organizuju prevremeni izbori.

Građani su tražili da sačine spisak preduzeća za koja se sumnja da su nelegalno privatizovana kako bi se pokrenula inicijativa da pravosudni organi istraže legalnost privatizacije. Građani su od medija zatražili da od sada svako veče od 18.00 do 18.10 sati obezbede medijski prostor kako bi se direktno i bez cenzure obraćali javnosti.

Nekoliko hiljada građana Sarajeva od podneva protestuje u centru grada. Protesti su počeli ispred Predsedništva BiH, odakle se masa uputila ka zgradi Vlade Federacije BiH u Sarajevu, a kasnije su demonstranti na Skenderiji zaustavili saobraćaj na velikoj gradskoj raskrsnici kako bi skrenuli pažnju na svoje zahteve.

Protesti protiču bez incidenata uz veliko prisustvo specijalnih policijskih snaga. Građani nose transparente na kojima piše "Lopovi", "Ostavke", "Pljačkate nas 20 godina", "Gladan sam na sva tri jezika", "Nismo nacionalisti ni huligani".

U nekoliko gradova u BiH danas se već šesti dan održavaju protesti nezadovoljnih građana. Građani traže ostavke Vlade Federacije i svih vlada u BiH, kako bi se u njima imenovale vlada eksperata koji nisu stranački opredeljeni.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track