PREDSEDNIŠTVO SNS: Završena maratonska sednica naprednjaka
Foto: Tanjug

Naporan sastanak u sedištu stranke

PREDSEDNIŠTVO SNS: Završena maratonska sednica naprednjaka

Politika -
Partijski vrh razgovara o rekonstrukciji vlade, učinku ministara, a trebalo bi i da predloži kandidata za šefa pregovaračkog tima sa EU
1 / 9

BEOGRAD - Sednica Predsedništva Srpske napredne stranke na kojoj se razgovara o učinku njenih ministara i kadrovskim rešenjima za rekonstrukciju vlade završena je oko 15.40 časova posle skoro pet i po sati zasedanja bez pauze.

U toku je konferencija za novinare predsednika SNS Aleksandra Vučića, koji je izjavio da će na sednici Glavnog odbora SNS-a u subotu 20. jula biće doneta odluka o rekonstrukciji sistema izvršne vlasti i ukazao ponovo da je u Srbiji potrebno menjati svest.

- Uvek analiziram naše nedostatke. Za to su uvek drugi bili majstori. Na sednici sam govorio o manama u spostvenom radu i zamoru i šta sve nisam uradio u ministarstvu odbrane, a i rekao sam drugima sta mislim o njihovom radu, rekao je Vučić.

Vučić je takođe saopštio da je na sednici bilo reči o personalnim rešenjima, da je postignuta puna saglasnost "po svim pitanjima", ali nije hteo da navede o kojim ministrima je reč.

"Promenićemo ne jednog, već više ministara", precizirao je.

"Ključni cilj vlade posle rekonstrukcije mora biti zapošljavanje Srbije", rekao je Vučić.

To je u skladu sa procenom lidera SNS Aleksandra Vučića da će sednica "biti naporna". On je, naime, ranije ocenio da je teško pronaći one koji će priznati da nisu dobro radili i da je zbog toga neophodno da se postave objektivni kriterijumi za ocenu rada ministara.

Inače, sednica Predsedništva Srpske napredne stranke počela je jutros, nekoliko minuta posle 10 časova, odmah po dolasku Aleksandra Vučića u sedište stranke.

Na današnjoj sednici razgovara se o kadrovskim rešenjima za predstojeću rekonstrukciju vlade i učinku ministara te stranke.

11.00 - Partijski vrh bi trebalo da predloži kandidata za šefa pregovaračkog tima sa EU.

Partijski vrh SNS razgovaraće o učinku svojih ministara, državnih sekretara i državnih funkcionera, a iduća sedmica trebalo bi da bude ključna za dogovor o personalnim rešenjima u Vladi Srbije.

SNS će na sednici Predsednštva raspravljati o radu svih svojih ministara koji su već predali izveštaje, potvrdio je potpredsednik stranke Bratislav Gašić.

On je ukazao da se prvi put u modernoj političkoj istoriji dešava da jedna politička partija želi da ispita šta je uradila kroz princip "prolaznog vremena" koji podrazumeva da se na svakih šest meseci i godinu dana predaju izveštaji.

"Srbija mora da ima jedan tim koji će mnogo brže da sprovede reforme u njoj, a sve zarad boljeg života građana", naveo je potpredsednik naprednjaka istakavši da u toj partiji žele da uvedu viši stepen odgovornosti, te da "fotelja ne sme više biti ničiji feud".

Gašisć smatra da u Srbiji ne sme više biti nepromenljivosti i dodaje da od koalicionih partnera očekuje, takođe, visok stepen odgovornosti kada je reč o njihovim kadrovima, jer "ako mi kao najveća politička partija dajemo primer, zašto to ne bi učinili i naši partneri".

Gašić je naveo i da će konačna odluka o rekonstrukciji biti doneta na Glavnom odboru stranke, koji bi trebalo da se održi krajem sledeće nedelje.

Iako ministri za sada uglavnom poručuju da su spremni na to da njihov rad bude ocenjivan, ali i da su zadovoljni kako su u proteklom periodu radili, lider naprednjaka Aleksandar Vučić ukazao je da će rekonstrukcija biti temeljna i ozbiljna u toj meri da će postaviti standard za sve buduće vlade.

Vučić je upozorio da je teško pronaći one koji će priznati da nisu dobro radili i da je zbog toga neophodno da se postave objektivni kriterijumi za ocenu rada ministara i istovremeno istakao da očekuje napornu sednicu Predsedništva.

Premijer Srbije Ivica Dačić rekao je da bi do 14. jula trebalo da budu utvrđeni programski ciljevi i principi na kojima će počivati rekonstruisana vlada, a do 21. jula poznata i kadrovska rešenja.

Prema ranijim izjavama ministara i drugih aktera, do sada nije bilo razgovora o promeni koalicionog sporazuma.

http://www.youtube.com/watch?v=oyq9YU7of1o

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track