SEKSIZAM: Obama uputio kompliment, pa se izvinio

SEKSIZAM: Obama uputio kompliment, pa se izvinio

Planeta -
Državni tužilac Kalifornije je briljantna, angažovana i striktna. Osim toga, čini se da je najlepša ministarka pravde u zemlji", rekao je Obama

VAŠINGTON - Predsednik SAD Barak Obama izjavio je da je državni tužilac Kalifornije, Kamala Haris "najlepša" među svim svojim kolegama u zemlji, ali joj se ubrzo i izvinio, pošto je zbog tog komplimenta optužen za seksizam.

"Ona je briljantna, angažovana i striktna. Osim toga, čini se da je najlepša ministarka pravde u zemlji", rekao je u četvrtak Obama na jednom skupu u San Francusku.

Predsednik SAD potom se našao na udaru kritika, posebno komentatora velikih američkih listova.

Među njima je i kolumnista Njujork Magazina, koji je naveo da je "skandalozno" to kakav primer daje američki predsednik.

Pošto se vratio iz Kalifornije, Obama je telefonirao Kamali Haris i izvinio joj se zbog neprijatnosti koje je izazvala njegova izjava. "Oni su stari i dobri prijatelji. Barak Obama ni na koji način nije želeo da umanji njene profesionalne uspehe, niti njene kapacitete", izjavio je portparol Bele kuće Džej Karni.

Prema njegovim rečima, Obama je u potpunosti svestan teškoća sa kojima se i dalje suočavaju žene na svom radnom mestu i ubeđen je da ih ne treba procenjivati na osnovu fizičkog izgleda.

Skanadal je izbio u trenutku kada je supruga Baraka Obame, Mišel, u jednoj televizijskoj emisiji izjavila da je samohrana majka.

"Verujte mi, kao samohrana majka, imam jako mnogo posla... Zapravo, ne bih trebalo da kažem "samohrana". Ipak, tako se ponekad osećate kada vam je muž predsednik. Ipak, on je tu", rekla je prva dama SAD za lokalnu televiziju Vermont.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track