SENZACIONALNO: Ovako je izgledao Mars pre četiri milijarde godina!

Kompjuterska animacija otkrila

SENZACIONALNO: Ovako je izgledao Mars pre četiri milijarde godina!

Tech -
Projekat MAVEN U vreme kad su na užarenoj Zemlji nastajali uslovi za pojavu života, Crvena planeta bila je pravi raj Sunčevog sistema
1 / 3

NJUJORK - E, što se nisam rodio na Marsu pre četiri milijarde godina!Bila je to idilična planeta, prepuna vode, prelepih oblaka koji su prekrivali plavo, bistro nebo, na kojem je dominiralo daleko, hladno, mlado Sunce.

Simulacija NASAOve scene su rezultat kompjuterske simulacije koju je kompjuterska laboratorija NASA napravila i pretvorila u dvominutnu animaciju, koja se brzo proširila po internetu.Za razliku od današnje crvene, puste i prašnjave pustare, Mars je pre četiri milijarde godina imao dovoljno atmosfere da podrži stvaranje velikih vodenih površina - mora i okeana. Animatori NASA su ovu pretpostavku zasnovanu na naučnim činjenicama predstavili u slikama - divno jezero iznad kojeg krstare oblaci.Animacija, za koju u NASA kažu da je jedna od najkompleksnijih koju su ikad napravili, stvorena je na osnovu rada naučnika angažovanih na projektu Evolucija atmosfere Marsa (MAVEN). Pomoću sonde koja će biti lansirana sa Kejp Kanaverala 18. novembra, MAVEN će izučavati proces promene klime na Marsu analizom sastava gornjih slojeva atmosfere.Crvena pustinjaNa kraju animacije, ipak, Mars od vodenog raja postaje planeta kakvu danas poznajemo - crvena, kamena pustinja. Nadajmo se da našu Zemlju ne čeka ovakva sudbina. Ili bar da mi nećemo biti krivci ako se ovo desi.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track