Sergej Trifunović: Da se slučaj male Tijane ne ponovi!
Foto: Aleksandar Jovanovic

OGORČEN: Glumac apeluje na državu

Sergej Trifunović: Da se slučaj male Tijane ne ponovi!

Društvo -
Nadam se da neće morati da umre još jedno dete kako bi se nadležni smilovali da donesu zakon po kom bi se bolesnoj deci plaćala lečenja i operacija u inostranstvu

BEOGRAD - Državo, nemamo decu za bacanje, učini nešto da ne umiru!Smrt male Tijane i veliki broj sličnih slučajeva koji su se završili tragično, kao i ogroman broj dece kojima život visi o koncu, ponovo su pokrenuli pitanje hitnog donošenja zakona po kom bi bolesnoj deci država plaćala operacije u inostranstvu. Čini se da Ministarstvo zdravlja, na čijem čelu je Slavica Đukić Dejanović, apsolutno ništa ne radi kako bi pomoglo onima kojima je pomoć najpotrebnija.Glumac Sergej Trifunović, koji se više puta isticao u humanitarnim akcijama i pridružio se apelu za pomoć maloj Tijani, kaže za Kurir da država hitno mora da reaguje i pomogne bolesnima, pre nego što bude kasno.- Nadam se da neće morati da umre još jedno dete kako bi se nadležni smilovali da donesu zakon po kom bi se bolesnoj deci plaćala operacija u inostranstvu. Nadam se da će ova država konačno početi da postupa po sistemu bolje sprečiti nego lečiti, to jest da će početi da smišlja i donosi zakone i odredbe preventivno, a ne nakon gomile identičnih katastrofa koje se ponavljaju. Jedan ozbiljan čovek tvrdi da klinika koja se bavi transplantacijom košta 15 miliona evra. Neka izračunaju da li im je jeftinije da je izgrade ili da svakog sledećeg šalju u inostranstvo - kaže Sergej.Roditeljski portal bebac.com izrazio je duboko saučešće porodici Ognjanović, napominjući da je država neodgovorna prema teško bolesnoj deci.- Isključivi krivac za smrt ove devojčice je neorganizovana i neodgovorna država Srbija. Zahtevamo da se hitno usvoje izmene Pravilnika RFZO o lečenju dece u inostranstvu, koji treba da omogući da se bolesna deca o trošku države leče tamo gde mogu da dobiju pomoć, kad već u Srbiji nema uslova za to - poručuju sa portala i dodaju da u Srbiji još najmanje sedmoro dece čeka na transplantaciju srca.

U toku je izmena pravilnikaMinistarka zdravlja Slavica Đukić Dejanović nije dala komentar povodom ovog slučaja, ali iz Ministarstva zdravlja su poručili da rade na obezbeđivanju uslova za transplantaciju.- U toku su aktivnosti na izmeni pravilnika o uslovima i načinu upućivanja osiguranih lica na lečenje u inostranstvo. Insistiramo na tome da se obezbede uslovi da se pitanje transplantacije, koje godinama nije rešavano, postavi među prioritete i sistemski reši. Apelujemo na značaj donatorstva organa, jer se povećanjem broja donora smanjuje dužina čekanja na transplantaciju, a povećava se verovatnoća da će biti dovoljno organa za presađivanje - saopštavaju iz Ministarstva.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track