SKANDAL: ITF priznao Teniski savez Kosova
Foto: Itftennis.com

Šokantni postupak

SKANDAL: ITF priznao Teniski savez Kosova

Tenis -
Iznenađeni smo ovim gestom iz ITF. Kosovo nije član niti ITF, niti Tenis Evrope, i zato je čudno što su to uradili, rekao je direktor TS Srbije Dušan Orlandić

Međunarodna teniska federacija (ITF) uvrstila je u ponedeljak južnu srpsku pokrajinu među 75 država koje su obeležile svetski dan tenisa. Na zvaničnom sajtu "Volrd tenis dej" zastava Kosova bila je okačena pored ostalih država, čime je praktično priznata nezavisnost teniskom savezu iz Prištine.

Nakon hitne intervencije Teniskog saveza Srbije u popodnevnim satima zastava je uklonjena, a broj država smanjen je na 74. Ipak, ostao je gorak ukus, a TS Srbije najavio je dalju borbu po ovom pitanju.

"Iznenađeni smo ovim gestom iz ITF. Kosovo nije član niti ITF, niti Tenis Evrope, i zato je čudno što su to uradili. Prošle godine u Talinu je bilo glasanje po tom pitanju i odbijen je njihov zahtev za ulazak u međunarodne teniske forume. Imamo informaciju da zahtev Kosova neće biti na dnevnom redu sada u martu, na novoj sednici skupštine Evropske teniske organizacije. Svakako da računamo i na značajnu pomoć i međunarodni uticaj našeg predsednika, Vuka Jeremića", izjavio je generalni direktor Teniskog saveza Srbije Dušan Orlandić.

Na sajtu teniske federacije iz Prištine istaknuto je da se očekuje "zeleno svetlo" na skupštini u Sofiji, a navodno će dobiti članstvo sa ograničenim pravima. Ukupno će biti 49 delegata koji će o tome odlučivati.

"U Estoniji je njih 26 bilo za prijem, 25 protiv, dok je 11 bilo uzdržanih. Time nije ispunjena dvotrećinska većina, kao uslov. Međutim, delegatima sa Kosova tada nije bilo dozvoljeno da se obrate skupštini i objasne razloge za prijavu za članstvo. Ali, sada je situacija drugačija, jer nam je Žak Dupre, predsednik Tenis Evrope, poslao pismo u kom kaže da će Kosovo dobiti priliku da kaže šta ima neposredno pre novog glasanja po pitanju prijema i nadamo se najboljem", poručeno je iz Teniske federacije Kosova.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track