Skot Tejlor o onome što niste znali o NATO bombardovanju
Foto: Vikipedija

Intrigantan dokumentarac

Skot Tejlor o onome što niste znali o NATO bombardovanju

Društvo -
"Od Beograda do Bagdada" reditelja Radoslava Ognjenovića jedinstvena je priča o novom svetskom poretku viđena očima ratnog izveštača sa tri žarišta: Beograda (1999), Njujorka (2001) i Bagdada (2004)

OTAVA - Dugometražni dokumentarni film "Od Beograda do Bagdada" o ratnim doživljajima kanadskog novinara Skota Tejlora (Scott Taylor) biće prikazan u Srbiji. Film reditelja Radoslava Ognjenovića jedinstvena je priča o novom svetskom poretku viđena očima ratnog izveštača sa tri žarišta: Beograda (1999), Njujorka (2001) i Bagdada (2004).

Skot Tejlor je izveštavao iz Srbije više puta, uključujući i boravak u vreme NATO bombardovanja SR Jugoslavije. Film, kao i istoimena knjiga, priča je iskusnog vojnog novinara koji se mnogo puta suočio sa strahotama rata i bio u životnoj opasnosti.

Tejlor govori o poznatim događajima, ali i o medijskim manipulacijama i onome što se dešavalo iza javne scene.Film "Od Beograda do Bagdada" premijerno je prikazan u Torontu u februaru 2011, a u Beogradu u maju 2012. godine.

Otavljanin Skot Tejlor je nekadašnji vojnik i dugogodišnji novinar, izdavač vojnog lista "Espri d kor" (Esprit de Corps"), kao i stalni kolumnista najpoznatijih kanadskih novina poznat po beskompromisnim stavovima koji najčešće nisu u skladu sa preovlađujućim medijskim tokovima.

Odmah po izricanju oslobađajućih presuda hrvatskim generalima Antu Gotovini i Mladenu Markaču i bivšem komandantu OVK Ramušu Haradinaju, Tejlor je u otavskom diplomatskom listu "Embasi" (Embassy) objavio kritički članak, jedan od retkih u kanadskim medijima.

Autor je i nekoliko knjiga među kojima i "INAT - Slike iz Srbije i rata na Kosovu".Radoslav Ognjenović diplomirao je na Fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu, a zatim dugo radio za Televiziju Beograd gde je režirao više od 60 dokumentarnih emisija. Nakon kratkog boravka u Londonu, gde je otišao 1992, od 1994. živi i radi u Torontu kao filmski profesionalac. Osnovao je producentsku kuću "Grejston films" (Graystone Films) u čijoj produkciji je realizovao film "Od Beograda do Bagdada".

Film će biti prikazan u nedelju, 30. decembra, na Drugom programu Radio televizije Srbije.

http://www.youtube.com/watch?v=AMZfOPpufJc

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track