Skupština danas o ukidanju imuniteta Duliću

Skupština danas o ukidanju imuniteta Duliću

Politika -
Sednicu je sazvao predsednik parlamenta Nebojša Stefanović i to na zahtev skupštinskog Odbora za administrativno-budžetska i mandatno-imunitetska pitanja

BEOGRAD- Skupština Srbije će danas u 10 sati raspravljati o ukidanju imuniteta poslaniku Demokratske stranke Oliveru Duliću, koga Tužilaštvo za organizovani kriminal tereti za zloupotrebu službenog položaja, u vreme dok je u prethodnoj vladi bio ministar životne sredine, rudarstva i prostornog planiranja.

Sednicu republičkog parlamenta sa samo jednom tačkom dnevnog reda - Predlogom odluke o ukidanju imuniteta Duliću, sazvao je predsednik parlamenta Nebojša Stefanović i to na zahtev skupštinskog Odbora za administrativno-budžetska i mandatno-imunitetska pitanja.

Policija je pre dva dana pokušala da privede Dulića u njegovoj kući u Subotici po zahtevu Tužilaštva, ali on se tada pozvao na imunitet.

Skupštinski Odbor za administrativno-budžetska i mandatno-imunitetska pitanja je 6. oktobna, na sednici koja je bila zatvorena za javnost, predložio parlamentu da Duliću ukine imunitet.

Skidanje imuniteta tražilo je Tužilaštvo zbog vođenja krivičnog postupka, jer postoji osnovana sumnja da su Dulić, ali i njegov bivši pomoćnik Nebojša Janjić i direktor "Puteva Srbije" Zoran Drobnjak izvršili krivično delo zloupotrebe službenog položaja u vezi izdavanja dozvole slovenačkoj firmi "Nuba invest" za postavljanje optičkih kablova duž puteva u Srbiji i tom prilikom prekršili zakon.

Dulić je pre dva dana, pošto je policija pokušala da ga privede, održao i konferenciju za novinare u Skupštini Srbije, gde je rekao da se protiv njega vodi politički proces, kao i da nije prekršio zakon.

On je tada objasnio i da se prilikom pokušaja privođenja pozvao na imunitet kako bi imao priliku da se obrati javnosti, ali da se više neće pozivati na imunitet.

Nakon toga je otišao u Ministarstvo unutrašnjih poslova, gde je posle legitimisanja vraćen sa ulaza uz obrazloženje da će ga, ako bude potrebno, pozvati.

Predsednik paralamenta Nebojša Stefanović povodom "slučaja Dulić" poručio je da Skupština ne može da bude utočište za bilo koga ko je izvršio krivično delo.

Sednica parlamenta zakazana je za 10 sati, a pošto je to ujedno i prva sednica redovnog jesenjeg zasedanja, koje počinje u oktobru, ona će, u skladu sa Zakonom o Narodnoj skupštini, početi intoniranjem himne "Bože pravde", a poslanike će na ulazu dočekati gardisti Vojske Srbije.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track