Skupštinski odbor o Čankovoj plati

Skupštinski odbor o Čankovoj plati

Politika -
Odbor će raspravljati i o zahtevu Čanka za ostvarivanje prava na naknadu plate u trajanju od šest meseci

BEOGRAD - Skupštinski Odbor za administrativno-budžetska i mandatno-imunitetska pitanja trebalo bi danas da utvrdi predlog budžeta parlamenta za 2013. godinu i da razmotri zahtev lidera Lige socijaldemokrata Vojvodine Nenada Čanka za ostvarivanje prava na naknadu plate u narednih šest meseci.

Kako je juče rekao predsednik tog tela Zoran Babić, predlog je da skupštinski budžet za narednu, 2013. godinu bude oko 2,27 milijardi dinara, od čega će oko 713 miliona dinara biti namenjeno poslanicima, a oko 1,5 milijardi dinara za rad stručnih službi i Republičke izborne komisije.

On je naveo da su predviđena sredstva za poslanike za narednu godinu manja nego što je bilo izdvojeno u ovoj godini, pre svega zbog toga što su u 2012. godini odvojena sredstva i za one poslanike koji su nakon izbora ostali bez mandata, a opredelili su se da primaju platu u narednih šest meseci, na šta imaju mogućnost po zakonu.

Sa druge strane, sredstva namenjena stručnim službama u narednoj godini su veća od onih koja su potrošena u 2012. godini, a predsednik Odbora to objašnjava činjenicom da zbog održavanja izbora u prvoj polovini ove godine zakonodavna aktivnost je bila smanjena, dok se za sledeću godinu planira "živa" aktivnost.

"Povećanje budžeta namenjenog službama neće ići na isplatu plata, već se očekuje da će stručne službe naredne godine imati mnogo više aktivnosti zbog usvajanja zakona i organizaovanja javnih slušanja, ali i dobijanja datuma početka pregovora za članstvo Srbije u EU, koje se takođe očekuje sledeće godine", objasnio je Babić.

Prema Zakonu o Narodnoj skupštini, republički parlament samostalno utvrđuje i raspolaže sredstvima za rad skupštine, a Vlada Srbije ne može bez saglasnosti predsednika parlamenta obustaviti, odložiti ili ograničiti izvršavanje skupštinskog budžeta.

Predlog skupštinskog budžeta priprema generalni sekretar parlamenta. Odbor će raspravljati i o zahtevu Čanka za ostvarivanje prava na naknadu plate u trajanju od šest meseci, koji je Čanak tražio nakon što je podneo ostavku na poslaničku funkciju.

Kako je ranije objasnio Babić, Čanak će ostvariti to pravo ukoliko njegov zahtev bude u skladu sa zakonom i Poslovnikom.

Babić je podsetio da poslanik ne može da ostvari to pravo ukoliko je pre preuzimanja poslaničke funkcije zamrzao radni odnos u matičnoj firmi, ukoliko je u međuvremenu stekao pravo na penziju po bilo kom osnovu i ukoliko je osuđen na kaznu zatvora dužu od pet godina.

Na dnevnom redu sednice Odbora je i razmatranje zahteva za ostvarivanje prava na naknadu plate po prestanku funkcije potpredsednika i članova Saveta Državne revizorske institucije koje su podneli Ljubica Nedeljković i Zoran Tamaš, kao i donošenje rešenja o utvrđivanju osnovne plate za predsednika, potpredsednika i članove Saveta Državne revizorske institucije.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track