SLOVENAČKI MEDIJI: Hrvati se sakrili iza presude Haga

Istina delimično prikrivena

SLOVENAČKI MEDIJI: Hrvati se sakrili iza presude Haga

Planeta -
Mediji u Sloveniji navode da su "mrtvi, spaljene kuće, zločini učinjeni i neko će se morati prema tome opredeliti, jer sakriti se iza presude iz Haga i nastaviti kao da se ništa drugo nije desilo neće biti dovoljno

LJUBLJANA - Sakrivanje iza presude iz Haga i nastavljanje kao da se ništa nije desilo neće biti dovoljno, piše dnevnik Delo u današnjem izdanju.

List konstatuje da je "oslobađajuća presuda iz Haga (generalima Gotovini i Markaču) samo kamenčić u mozaiku hrvatskog suočavanja sa istinom turbulentnih ratnih vremena".

Istina je "još delimično prikrivena, a ništa dalje od istine nisu ni konstatacije da su ratni komandanti hrvatske vojske bili (i još uvek su) posebne žrtve, jer se država otresala kažnjavanja zločina svojih pojedinaca ne samo iz operacije Oluja, već i iz ratne avanture u BiH i drugih krajeva Hrvatske".

Delo još navodi da su "mrtvi, spaljene kuće, zločini učinjeni i neko će se morati prema tome opredeliti", jer "sakriti se iza presude iz Haga i nastaviti kao da se ništa drugo nije desilo neće biti dovoljno".

S tim u vezi list citira hrvatskog predsednika Ivu Josipovića, koji je rekao da "presuda predstavlja i veliku odgovornost države da istraži šta se dešavalo". "Istina, koja vredi i koja može obeležiti naredne dane, mesece, godine u Hrvatskoj", piše Delo u komentaru povodom oslobađajuće presude generalima Gotovini i Markaču u Hagu.

List Dnevnik, pored izveštaja o dočeku generala u Zagrebu i reakcija iz Srbije, navodi i reči predsednika Srpskog narodnog veća u Hrvatskoj Milorada Pupovca, koji je rekao da "nakon te presude, koja je dobra za generale, ostaje pitanje ko je odgovoran za ubijanja, progone, uništenja i paljenja kuća, jer do sada za to nije niko odgovarao".

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track