SPASILAČKE EKIPE: Pomoć iz sveta stiže u Srbiju sa svih strana!
Foto: Tanjug

Humanost na delu

SPASILAČKE EKIPE: Pomoć iz sveta stiže u Srbiju sa svih strana!

Srbija -
Drugi deo humanitarne pomoći Ujedinjenih nacija sa hranom i vodom za najugroženije stanovništvo biće danas u 11 i 15 sati dopremljen na aerodrom „Nikola Tesla"
1 / 5 Foto: Tanjug

BEOGRAD - Ujedinjene nacije, Ruska federacija, više evropskih zemalja i država iz regiona uputili su u Srbiju humanitarnu pomoć i spasilačke ekipe kako bi pomogle u saniranju posledica poplava, saopštio je danas biro MUP-a za saradnju s medijima.

Prvi deo humanitarne pomoći Ujedinjenih nacija, koji se sastoji se od agregata, pumpi za vodu i čamaca za spasavanje stigao je noćas na beogradski aerodrom "Nikola Tesla".

Drugi deo humanitarne pomoći Ujedinjenih nacija sa hranom i vodom za najugroženije stanovništvo biće danas u 11 i 15 sati dopremljen na aerodrom „Nikola Tesla", saopštio je biro za saradnju sa medijima MUP Srbije.Prvi deo humanitarne pomoći, koji se sastojao od agregata, pumpi za vodu i čamaca za spasavanje stigao je noćas.

Ambasador Grčke u Beogradu Konstantinos Ikonomidis najavio je da će danas u Srbiju stići spasilački tim iz Grčke kako bi pružio pomoć poplavljenim područjima. "Specijalni spasilački tim iz Soluna, sačinjen od osam ljudi, stiže sutra da pomogne srpskim prijateljima u poplavljenim oblastima", naveo je Ikonomidis.Iz Belorusije je sinoć u Srbiju dopremljen nov kontingent humanitarne pomoći, a istim avionom stigao je i zamenik beloruskog ministra za vanredne situacije Aleksandar Nikolajevič Gončarov. Kako je saopštila Informativna služba počasnog konzula Belorusije u Beogradu Dragomira Karića, na apel premijera Srbije Aleksandra Vučića, bratskoj Srbiji je iz Minska stigla nova količina pomoći avionom "iljušin 76"."Reč je o četiri velikih agregata od po 100 kilovata, 20 prenosivih generatora, 30 motornih pumpi za ispumpavanje vode, 20.000 konzervi mesnih prerađevina, 5.000 vunenih ćebadi, 20 šatora sa po 20 mesta za spavanje i drugim potrepštinama", navedeno je u saopštenju.

UN su osnovale koordinacioni tim pri Sektoru za vanredne situacije, koji sa nadležnima iz Srbije koordiniraju svu pristiglu pomoć i pomažu lolaknim vlastima u otklanjanju posledica poplava.

U Srbiju je tokom noći stiglo 40 spasilaca iz Francuske, specijalizovanih za odbranu od poplava, opremljenih sa dva čamca za spasavanje, nekoliko pumpi i ostalom opremom.

Spasilački timovi iz 17 zemalja sa pumpama velikog kapaciteta i čamcima zajedno sa srpskim kolegama, bez prestanka rade na evakuaciji ugroženih.U Srbiji su na spašavanju ugroženih angažovani spasioci iz Ruske federacije, Slovenije, Hrvatske, Bugarske, Nemačke, Austrije, Mađarske, Češke, Belorusije, Makedonije i Crne Gore.

U Obrenovcu, na evakuaciji ugroženih, angažovano je 76 spasilaca iz ruskog ministarstva za vanredne situacije. Iz te zemlje pristigla su još dva aviona sa humanitarnom pomoći i tehničkom opremom, a za sutra je najavljen još jedan avion sa humanitarnom pomoći.

Srbiji su pritekli u pomoć i helikopteri iz Nemačke, Švajcarske, Belorusije, Makedonije i jedan iz kontigenta Euleksa. U akciju spašavanja uključeno je i sedam helikoptera iz Slovenije i Mađarske, koji rade uz koordinaciju helikopterske jedinice ministarstva unutrašnjih poslova Srbije.

Iz Hrvatske je stiglo 65 tona vode za piće, a iz Makedonije 25.

Pomoć u vidu hrane, vode, odeće i neophodnih sredstava za bebe stiže i od srpske dijaspore.U Srbiju je tokom noći stigla i humanitarna pomoć Udruženje Srba i Zajednice srpskih klubova iz Beča koja se sastoji od konzervirane hrane, vode, opreme i hrane za bebe, mleka, sredstava za higijenu i odeće, a Crveni krst Ohrida poslao je odeću, vodu i sredstva za higijenu.

KUD Zavičaj iz Austrije i Udruženje građana iz Beča poslali su pomoć u vidu konzervirane hrane, vode, ulja, mleka, garderobe, pribora za higijenu, pelena, dušeka za spavanje, ćebadi, čizama, posteljine, peškira.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track