SPEKTAKL U NAJAVI: Sve što niste znali o duelima Đokovića i Nadala

Rekorderi

SPEKTAKL U NAJAVI: Sve što niste znali o duelima Đokovića i Nadala

Tenis -
Kurir sport vam predstavlja zanimljivosti koje morate da znate o predstojećem finalu teniskog turnira u Majamiju i velikom rivalitetu između Novaka Đokovića i Rafaela Nadala.

MAJAMI – Novak Đoković i Rafael Nadal večeras u finalu Mastersa u Majamiju odlučuju ko je najbolji teniser sveta (20.30 časova). Prvi i drugi reket planete do sada su odigrali 39. mečeva, a neke od tih duela koji su proglašeni klasicima možete pogledati OVDE. Finale ATP turnira u Majamiju biće prava poslastica za ljubitelje belog sporta, posebno ako se u obzir uzme istorija velikog rivalstva između Đokovića i Nadala. Srbin i Španac su prvi meč odigrali 2006. godine i iza sebe imaju neke spektakularne duele. Tu se svakako ističu prošlogodišnje polufinale Rolan Garosa i istorijsko finale Australijan opena iz 2012. godine. Novak i Rafa u Majamiju nastavljaju borbu za prvo mesto ATP liste. Španac trenutno vodi na ATP listi sa 13.130 bodova, dok ga najbolji srpski teniser prati sa 10.900. U slučaju Đokovićevog trijumfa ta razlika bi se smanjila na 1.920 bodova. Kurir sport vam predstavlja zanimljivosti koje morate da znate o predstojećem finalu i velikom rivalitetu između Novaka Đokovića i Rafaela Nadala.

Istorijsko finale Ovo je prvi put u istoriji da su oba tenisera do finala stigla bez borbe. Naime, nikada ranije nije se dogodilo da na jednom ATP turniru oba polufinala budu otkazana zbog predaje igrača. Prvo je Kei Nišikori predao meč Đokoviću, da bi zatim i Tomaš Berdih odustao od duela sa Nadalom. Jubilarni duelFinale Majamija biće 40. međusobni susret Đokovića i Nadala. Španac vodi u međusobnim duelima, pošto iza sebe ima 22 pobede, dok je Novak do sada upisao 17 trijumfa. Ujedno ovo je njihovo 20. finale.Najveće rivalstvo Po broju odigranih mečeva rivalstvo između Novaka i Rafe najveće je u Open eri. Iako imaju 26, odnosno 27 godina Đoković I Nadal su od 2006. godine odigrali rekordnih 39.

Niko im nije ravan Novak Đoković i Rafael Nadal su jedini teniseri koji su odmerili snage u finalima sva četiri grend slema – Australijan opena, Rolan Garosa, Vimbldona I US opena. Rekorderi i na Mastersima Novak i Rafa su apsolutni rekorderi i kada je reč o mečevima na turnirima serije ATP 1000. Finale Majamija je njihov 21. duel na Mastersima. Srbin je tu uspešniji pošto vodi u pobedama sa 11:9. Vole da igraju maratoneSrbin i Španac poznati po izuzetno dugim i zanimljivim mečevima. Oni su na Australijan openu 2012. odigrali najduže grend slem finale u istoriji (pet sati i 53 minuta), dok su u polufinalu Madrida 2009. odigrali i najduži meč u tri seta (četiri sata i tri minuta).

Novak ima najduži nizNovak Đoković je sedam puta u nizu savladao Nadala u periodu između marta 2011. i aprila 2012. godine. To je ujedno i najduži niz pobeda u njihovim međusobnim susretima.Četiri grend slem finala u nizuĐoković i Nadal su jedina dvojica tenisera u Open eri koji su igrali u četiri uzastopna grend slem finala. Niz je počeo na Vimbldonu 2011, da bi se završio na Rolan Garosu 2012. godine. Novak bolji u finalima Kada je reč o finalima Đoković je blagoj prednosti u odnosu na Nadala. Naime, Srbin je deset puta bio bolji u duelima za titulu, dok Rafa ima jednu pobedu manje.

Novak specijalista za beton, Rafa "kralj šljake" Novak najveću prednost nad Nadalom ima upravo na tvrdoj podlozi, na kojoj se igra i turnir u Majamiju. On je dobio čak 13 od 20 duela na betonu. S druge strane, Rafa je suvereni vladar šljake sa skorom od 13 pobeda i samo tri poraza. Novaku prija Majami Ovo će biti treći okršaj Đokovića i Nadala na Floridi. Novak je dobio oba prethodna duela – 2007. u četvrtfinalu (6:3, 6:4) i 2011. godine u finalu (4:6, 6:3, 7:6). Novaka za Majami vežu lepe uspomene pošto je tu prvi put u karijeri dobio Španca.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track