SPORAZUM: Šeik dolazi na Kopaonik

Emirati zainteresovani za Srbiju

SPORAZUM: Šeik dolazi na Kopaonik

Društvo -
Princ UAE opet stiže u Srbiju kao gost Aleksandra Vučića kako bi posetio Karađorđevo i naš najpoznatiji zimski centar. Pre toga Vučić će otići u Abu Dabi da potpiše sporazum

BEOGRAD - Dobro prijateljstvo!Princ Ujedinjenih Arapskih Emirata Muhamed bin Zajed al Nahjan ponovo će posetiti Srbiju krajem februara ili početkom marta, saznaje Kurir.Prema saznanjima Kurira, prvi potpredsednik Vlade Aleksandar Vučić ići će u drugoj polovini februara u Abu Dabi kako bi potpisao međudržavni sporazum. Naš sagovornik navodi da šeik, koji je prilikom prošle posete video samo znamenitosti Beograda, ovoga puta želi da upozna i ostatak Srbije.- Planirano je da prilikom posete u januaru šeik ode i do Karađorđeva, međutim to je pomereno za sledeću posetu, koja bi trebalo da bude realizovana krajem meseca. On želi da vidi kako izgleda ovo mesto i uveri se da li se od njega može napraviti ekskluzivno lovište koje bi posećivala svetska elita - otkriva izvor Kurira iz diplomatskih krugova. Prema njegovim rečima, šeik je bio oduševljen onim što je video i tokom neformalnih sastanaka nekoliko puta je ponovio da želi da investira u Srbiju.- Izrazio je želju da poseti neku srpsku planinu i najverovatnije će to biti Kopaonik. Jednostavno želi da se upozna s lepotama cele zemlje jer smatra da ima mnogo potencijala - kaže naš sagovornik i otkriva da će na mestu razrušenog Generalštaba, ukoliko se postigne dogovor s Ujedinjenim Arapskim Emiratima, najverovatnije biti podignut luksuzni hotel ili nova banka - Prva zalivska banka. Kako je stekao ogromno poverenje u prvog potpredsednika Vlade Aleksandra Vučića, s kojim se povremeno i čuje, šeik će i ovoga puta biti njegov gost.Podsetimo, prilikom posete početkom januara ove godine naslednik krune UAE pokazao je zainteresovanost za investiranje u našu zemlju. Kompanija „Al Dahra“ uložiće 300 miliona evra u srpsku poljoprivredu i izgraditi pet fabrika za proizvodnju stočne hrane u Srbiji. Vlada Srbije je oformila i tim eksperata koji rade na projektima s predstavnicima UAE.

Atifete Jahjaga i Milo Đukanović
Atifete Jahjaga i Milo Đukanović

Svi bi kod šeikaOdmah nakon dolaska šeika u Srbiju, što je zapravo bila uzvratna poseta, u ovu bogatu zemlju otputovala je i predsednica Kosova Atifete Jahjaga. Samo tri dana nakon boravka šeika Muhameda u Srbiji, u posetu UAE otputovao je i premijer Crne Gore Milo Đukanović.Kredit od 100 miliona $Ministri Mlađan Dinkić i Goran Knežević dogovorili su se juče s predstavnicima Razvojnog fonda Abu Dabija da Vlada podnese zahtev za kreditnu liniju od 100 miliona dolara za ulaganje u infrastrukturu u poljoprivredi, koji bi bio razmatran već u martu.Kredit bi bio korišćen za dve namene. Prva je čišćenje postojeće mreže kanala za navodnjavanje i odvodnjavanje, kao i izgradnja nove mreže kanala, ali i niskonaponske mreže do njiva. Druga kreditna linija bila bi dugoročni krediti za kupovinu opreme i mehanizacije.Švajcarci ljubomorni Prema rečima sagovornika Kurira, švajcarski bankari su se raspitivali čime su Srbi uspeli da fasciniraju šeika iz UAE.- Mnoge švajcarske i druge strane banke jure ga za susret i poslovnu saradnju i nikako da dođu do njega, a eto Srbi su uspeli - kaže sagovornik Kurira.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track