PRVI KAPITEN SAMOSTALNE SRBIJE ZA KURIR: Više volim Bože pravde od Hej Sloveni!
Foto: Starsport

ekskluzivni intervju

PRVI KAPITEN SAMOSTALNE SRBIJE ZA KURIR: Više volim Bože pravde od Hej Sloveni!

Sport -

Tačno 103 puta je Dejan Stanković nosio dres reprezentacije, po čemu je do prošle godine bio rekorder. Igrao je pod tri zastave - Savezne Republike Jugoslavije, Srbije i Crne Gore i na kraju Srbije, a na Dan državnosti za Kurir priznaje da mu je crveni dres mnogo draži od plavog, kao i da ga je više motivisala himna „Bože pravde“ od „Hej, Sloveni“.

Po mnogo čemu si ispisao istoriju srpskog fudbala, a ostaćeš upamćen i kao prvi kapiten reprezentacije samostalne Srbije. Koliko ti to znači?

- Preponosan sam na činjenicu da sam bio prvi kapiten fudbalske reprezentacije Srbije u njenoj istoriji. Teško je opisati taj osećaj na terenu i to saznanje da vodiš reprezentaciju svoje zemlje u njenom prvom duelu. To je nešto što ću pamtiti ceo život i drago mi je da se to ne zaboravlja.

Čega se najviše sećaš kad se pomene utakmica Češka - Srbija (1:3), koja je tog 16. avgusta 2006. ušla u istoriju kao prva od osamostaljenja zemlje?

- Bili smo svi preponosni na činjenicu da konačno predstavljamo našu Srbiju i da ćemo igrati pod tim imenom. Naravno, pobeda je dodatno doprinela tom osećaju ponosa i zadovoljstva. Taj meč sigurno je jedan od onih koji su mi na neki način obeležili karijeru.

foto: EPA, Profimedia, Starsport©

Ranije si igrao za selekcije SRJ i SCG uz himnu „Hej ,Sloveni“, a onda za Srbiju uz „Bože pravde“. Kako si reagovao na te promene?

- „Bože pravde“ je naša himna, to je himna s kojom se srpski narod i Srbija identifikuje. Iako smo se i ranije borili s istim žarom bez obzira na himnu, lepše nam je bilo kasnije kada smo mečeve počinjali pevajući „Bože pravde“.

Da li se pokazalo dobro što je nacionalni tim prešao iz plavih u crvene dresove?

- Igrao bih i da su dresovi bili fluorescentno zeleni, jer je to moja zemlja i dajemo uvek sve od sebe. Međutim, iskren da budem, crvena je dominantna boja u svakom smislu, pa i u našoj tradiciji. Mislim da je dobro što se ta promena desila.

foto: Kurir

Patriotski

POŠTOVATI TRADICIJU SVOJE ZEMLJE JE VEOMA VAŽNO

Tokom igračke karijere si na svakom pedlju Italije širio patriotizam, pogotovo za vreme NATO agresije na Srbiju, a povratak u Zvezdu je dokaz da zaista voliš domovinu. Šta za tebe predstavlja ovaj praznik Dan državnosti?

- Ako ništa drugo, i na Zapadu sam se uverio koliko je bitno da se poštuje tradicija svoje zemlje i u tom smislu i Dan državnosti je nama veoma značajan. Treba raditi na tome da dobija na što većem značaju u našem narodu, jer Srbija je naša i na taj način pokazujemo i pijetet prema svojoj zemlji.

Kurir.rs/Goran Anđelković/Foto: Starsport

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track