UEFA NACRTALA HRVATIMA: Ovo su zabranjeni ustaški simboli na EP, Za dom spremni, može!
Foto: Getty Images

Da ne bude zabune

UEFA NACRTALA HRVATIMA: Ovo su zabranjeni ustaški simboli na EP, Za dom spremni, može!

Francuska 2016 -

Osim novčanim sankcijama i zatvaranjem tribina Evropska fudbalska unija hrvatske navijače sklone ustaštvu odgaja i lecima, ističući ultranacionalističke simbole čija je upotreba na stadionima zabranjena i kažnjiva.

Stadion u Sent Etiejenu osvanuo je oblepljen obaveštenjima za navijače uoči utakmice Hrvatske i Češke na EP u Francuskoj. Na ulazu na stadion organizatori su na plakatima upozorili navijače Hrvatske na zabranu isticanja ustaških i nacističkih simbola; sve verzije svastike i hrvatske zastave sa istaknutim slovom U.

Leci sa istim upozorenjem odloženi su po hodnicima stadiona i dele se navijačima. Rekviziti sa zabranjenim simbolima oduzimaće se navijačima prilikom ulaska.

Na lecima nije istaknuta parola "Za dom spremni", koju je deo hrvatskih navijača izvikivao na ulicama Pariza kao i tokom utakmice s Turskom.

Na prethodnim prvenstvima Evrope, u Austriji i Švicarskoj te Poljskoj i Ukrajini, hrvatski navijači istakli su se ustaškim simbolima, a svet je obišla i slika divovske svastike iscrtane na poljudskom travnjaku koja je poslužila kao podloga za utakmicu Hrvatske i Italije.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track