PRETI MU ROBIJA: 5 godina zatvora za Nejmara, 8 za čelnike Barselone
Foto: Reuters

Muke zvezde Barselone

PRETI MU ROBIJA: 5 godina zatvora za Nejmara, 8 za čelnike Barselone

Fudbal -

Špansko tužilaštvo zatražilo je od nadležnog suda da kazni fudbalera Barselone Nejmara i njegovog oca sa po pet godina zatvora, zbog finansijskih malverzacija i korupcije.

Tužilaštvo je predložilo još strožije kazne za čelnike Barselone Đordija Bertomeua i Sandra Rosela - za Bertomeua pet, a za Rosela tri godine iza rešetaka.

Reč je o procesu koji se već godinama vodi zbog navodnih malverzacija prilikom Nejmarovog transfera iz Santosa u Barselonu 2013. godine.

Čelnici Barselone prijavili su da je transfer iznosio oko 58 miliona evra, ali je istraga pokazala da je klub isplatio oko 83 miliona. Razlika je, navodno, uplaćena "na crno" tadašnjem predsjedniku Santosa Odiliju Rodrigezu, koji je, takođe, obuhvaćen istragom, te firmama koje su povezane sa Nejmarom seniorom.

Zbog toga je, smatra tužilaštvo, oštećen državni budžet, neplaćanjem poreza za transfer.

Tužilaštvo je, takođe, zatražilo da Barselona plati 120 miliona evra zbog nelegalnog poslovanja.

Nejmar je potpisao ugovor sa Barselonom u skladu sa zakonom

Fudbaler Barselone Nejmar potpisao je ugovor s tim klubom "u skladu sa zakonom, etičkim i moralnim načelima", saopštila je danas brazilska konsultanstka firma koja ga zastupa.

Špansko tužilaštvo zatražilo je danas od suda u Madridu da kazni Nejmara dvogodišnjom kaznom zatvora i novčano sa 10,6 miliona dolara. Brazilski reprezentativac je optužen za korupciju i neregularnosti prilikom transfera iz Santosa u Barselonu 2013. godine. "Nismo zabrinuti pošto su svi ugovori potpisani u skladu sa zakonom, etičkim i moralnim načelima, a Santos i Barselona su toga svesni. Kada dodje vreme, sve strane će predstaviti odbranu", navodi se u saopštenju firme NN Konsultorija, čiji je vlasnik Nejmarov otac.

Postupak je pokrenut posle žalbe brazilskog investicionog fonda DIS, koji je bila vlasnik 40 odsto prava na Nejmara. Taj fond tvrdi da je uskraćen za pravu naknadu prilikom transfera Nejmara iz Santosa u špansku Barselonu.

Barselona je tada navela da je transfer vredan 57,1 milion evra, da je Nejmaru pripalo 40 miliona, a Santosu 17,1 miliona, od čega je kompanija DIS dobila 6,8. Medjutim, španski sud naveo je da je transfer vredeo 83,3 miliona, zbog čega se i žalila kompanija DIS jer smatra da je Barselona prikrila pravi iznos i isplatila joj manje novca. (Beta)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja