PROMENJEN TERMIN UTAKMICA LIGE ŠAMPIONA: Više se neće igrati od 20.45
Foto: AP

Novotarije u najjačem fudbalskom takmičenju

PROMENJEN TERMIN UTAKMICA LIGE ŠAMPIONA: Više se neće igrati od 20.45

Fudbal -

Evropska fudbalska unija (Uefa) potvrdila je danas da će od naredne sezone biti izmena u formatu Lige šampiona i Lige Evropa.

Od sledeće sezone utakmice u najjačem fudbalskom takmičenju igraće se od 18.55 i 21 čas. Ovo pravilo jedino neće važiti za Rusiju i Kazahstan, gde će utakmice i dalje počinjati od 18 časova po srednjeevropskom vremenu.

Ovom promenom UEFA planira da zaradi više para od TV prava, ali i da ljubiteljima fudbala omogući da u jednom danu pogledaju dva prenosa uživo, umesto dosadašnjeg jednog.

Po tim izmenama će srpski klubovi znatno teže moći da izbore plasman u najjače evropsko takmičenje.

U naredne četiri godine u Ligu šampiona će se direktno plasirati 26 klubova. Direktan plasman obezbediće po četiri ekipe iz Engleske, Španije, Nemačke i Italije, po dva iz Francuske i Rusije, a po jedan iz Portugala, Ukrajine, Belgije i Turske, uz aktuelnog šampiona takmičenja i šampiona Lige Evropa.

Ukoliko je šampion Lige šampiona plasman izborio i kroz domaće prvenstvo, mesto će pripasti prvaku 11. lige po snazi u Evropi, što je Češka.

S druge strane, ukoliko je prvak Lige Evropa izborio plasman u Ligu šampiona kroz domaće prvenstvo, mesto u najjačem evropskom takmičenju pripašće trećeplasiranoj ekipi iz francuske lige.

Ostalih šest ekipa plasman u Ligu šampiona izboriće kroz kvalifikacije, a u najjačem evropskom takmčineju će, kao i do sada, moći da učestvuje najviše pet klubova iz jedne zemlje.

Uefa je navela i velike promene u sistemu kvalifikacija za oba takmičenja, koje će od sada imati i šampionsku i ligašku stazu kvalifikacija.

Šampion Srbije će kvalifikacije za Ligu šampiona početi u prvom od četiri kola kvalifikacija, a ukoliko ne uspe da obezbedi plasman u najjače takmičenje, moći će da nastavi borbu za ulazak u Ligu Evropa, bez obzira u kom kolu bude poražen.

U Ligu Evropa će dirketan plasman obezbediti 17 klubova. Po dva predstavnika na osnovu plasmana u nacionalnim prvenstvima imaće Španija, Nemačka, Engleska, Italija i Francuska, dok će po jednog imati Rusija, Portugal, Ukrajina, Belgija, Turska, Češka i Švajcarska.

Pored 17 klubova na direktan plasman u grupnu fazu Lige Evropa će izboriti i eliminisani u trećem kolu i plej-of fazi ligaške staze kvalifikacija za Ligu šampiona, odnosno eliminisani u plej-of fazi šampionske staze kvalifikacija za Ligu šampiona.

Šampionskom stazom kvalifikacija za LE plasman će izboriti osam ekipa, dok će kroz ligašku plasman u najmasovnije takmičenje pod okriljem Uefe obezbediti 13 klubova.

Super liga Srbije zauzima 28. mesto po jačini u Evropi, a u kvalifikacijama za Ligu šampiona imaće jednog predstavnika, dok će u kvalifikacijama za LE učestvovati tri ekipe.

Nova sezona počeće 26. juna kada su na programu utakmice prvog kola kvalifikacija za Ligu šampiona, dok se dva dana kasnije igraju utakmice u preliminarnoj rundi Lige Evropa.

Beta Foto: AP

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track