RUSI ISKLJUČILI HAARP? Samo što se završilo SP, u Moskvi počelo da pljušti! Da li će na Balkan konačno doći leto?
Foto: Reuters

RUSI ISKLJUČILI HAARP? Samo što se završilo SP, u Moskvi počelo da pljušti! Da li će na Balkan konačno doći leto?

Fudbal -

Nije prošlo ni 15 minuta od poslednjeg sudijskog zvižduka na finalnoj utakmici Svetskog prvenstva u Rusiji, a nebo iznad Moskve se otvorilo i počeo je pljusak kakav se nije desio nijednom za vreme trajanja Mundijala.

Društvene mreže su se usijale, a žestoka polemika koja traje od kako je Balkan ušao u kišni period doživela je vrhunac.

I dok teoretičari zavere smatraju da su "Rusi konačno isključili HAARP" i dozvolili kiši da padne, drugi su mišljenja da je teorija o manipulaciji vremenom u rangu one da je zemlja ravna ploča.

Tako su neki uvereni da je Putin sigurno poslao oblake na Balkan, i da će nakon završetka prvenstva početi pravo leto.

Ali, istina je drugačija. Kiše je tokom Mundijala bilo i u Rusiji. Bez obzira na to što su kraj juna i prva polovina jula bili kišoviti, praćeni lokalnim pljuskovima, grmljavinom i vetrom, očekuje nas manje kiše od višegodišnjeg proseka, sa količinom padavina od 33 milimetra.

Meteorolog Nedeljko Todorović kaže o kontrolisanom vremenu bajke za decu.

- Sistemima je moguće delovati u krugu par stotina metara, ali ni to nije sigurno jer je u atmosferi ogromna količina energije i teško je na nju uticati. Vreme se ne može menjati u velikim razmerama. Ove godine imamo jedno sasvim uobičajeno leto. Prošle je bilo sušnije, dok ove godine ima više padavina, ali generalno, ništa neobično – kaže Todorović.

foto: Reuters

Što se tiče pitanja o uticaju modifikacije vremena u Rusiji na vreme u regionu dr Vladan Ducić, profesor na Geografskom fakultetu u Beogradu, kaže da je to sasvim isključeno.

– Prvo, po izjavama ruskih zvaničnika, razbijanja oblaka nije ni bilo. A i da ih je i bilo, te akcije su lokalnog karaktera i nemaju uticaja na vreme ni stotinama, a pogotovo ne hiljadama kilometara od mesta delovanja, koliko smo mi udaljeni od Rusije – objasnio je klimatolog Ducić.

Stručnjak Centra za vremensku prognozu “Fobos”, potpukovnik Ratnog vazduhoplovstva Rusije Evgenija Tiškovec izjavio je da oblake nisu rasterivali i razbijali iznad gradova domaćina Svetskog prvenstva u fudbalu.

– Ljudi koji se apsolutno ne razumeju u meteorologiju i klimatologiju mogu da optužuju Rusiju za modifikovanje vremenskih prilika. Promena vremena u regionu bila bi moguća samo ako bi Rusija podigla svu vojnu avijaciju i danonoćno razbijala oblake ili sejala reagense koji bi izazvali padavine, provocirajući nešto poput onoga što su Amerikanci svojevremeno radili nad Vijetnamom i Korejom – objasnio je Tiškovec.

Šta je HAARP?

HAARP (Program aktivnog auroralnog istraživanja visoke frekvencije) je istraživački projekat koji želi da “razume, stimuliše i kontroliše procese u jonosferi koji mogu da izmene učinak komunikacionih i sistema za nadgledanje”.

Projekat se odvija na Aljasci, a započet je 1993. godine i bilo je predloženo da traje 20 godina. Opremu za HAARP projekat čini ogroman broj radiotransmitera ogromne snage i odgovarajućih instrumenata za detekciju, odnosno 180 antena velike snage.

Osnovni ciljevi projekta kojim upravlja Univerzitet Aljaske i vojska i ratna mornarica SAD, jesu izučavanja fenomena polarne svetlosti i radio-komunikacija.

(Kurir.rs Foto: Reuters)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track