LETONCI SU PROŠLOST, SLEDE LITVANCI: Zvezda se namučila sa Spartaksom na Marakani, Ben i Krstičić prekratili Delijama muke (KURIR TV)
Foto: Starsport©

20.000 NAVIJAČA NA TRIBINAMA

LETONCI SU PROŠLOST, SLEDE LITVANCI: Zvezda se namučila sa Spartaksom na Marakani, Ben i Krstičić prekratili Delijama muke (KURIR TV)

Fudbal -

Fudbaleri Crvene zvezde plasirali su se u drugo kolo kvalifikacija za Ligu šampiona pobedom nad letonskim Spartaksom na stadionu "Rajko Mitić" - 2:0 (0:0).

Bio je to revanš meč prvog kola u kome su se crveno-beli namučili da opravdaju ulogu favorita pred 23.000 "Delija", posle 0:0 u prvom duelu u Rigi.

Izabranici trenera Vladana Milojevića u drugom kolu kvalifikacija igraće sa litvanskom Suduvom, koja je načinila iznenađenje protiv APOEL-a. Suduva je u prvom meču kao domaćin stekla prednost (3:1), koju je danas u Nikoziji uspela da odbrani izgubivši minimalnim rezultatom.

Zvezda dočekuje Suduvu 24. jula, a revanš je nedelju dana kasnije u Litvaniji.

Silne su muke imali večeras crveno-beli da slome otpor Spartaksa. Jeste Zvezda sve vreme napadala, jeste stvarala šanse, jeste i pogodila stativu, ali poigrala se nervima navijača.

Ipak, za četiri minuta El Farud Ben i Nenad Krstičić, golovima u 78. i 81. minutu otklonili su sve dileme.

Taktički disciplinovano su igrali gosti iz Letonije. Cilj im je bio da sačuvaju svoju mrežu, pa da, ako je ikako moguće, zaprete iz kontre. Zatvorili su sredinu terena i usmeravali igrače Zveze na krila, odakle su najčešće išli centaršutevi pred gol.

To je predstavljao problem za crveno-bele, jer su u meč ušli bez klasičnog centarfora (Stojiljković povređen, Pavkov na klupi), pa je najistureniji bio Ben.

Najbolje prilike u prvom poluvremenu imao je Nemanja Milić, oba puta glavom, ali nijednom nije bio precizan. U dobroj poziciji našao se i Ebesilio, koji je iz poluokreta tukao nogom - pored gola.

"Delijama" je zastao dah sredinom prvog poluvremena kada je Malejev imao otvoren šut sa 13, 14 metara - nije se proslavio.

U drugom poluvremenu je Zvezda dodala gas, ali i dalje nije uspevala da slomi otpor žilavog rivala.

U 64. minutu su domaći navijači već videli loptu u golu, ali je šut Radonjića zaustavila stativa.

Strah od produžetaka i čak penala je polako počeo da se uvlači među navijače, a onda su im Ben i Krstičić skinuli kamen sa srca.

Ben je lako zatresao mrežu iz neposredne blizine posle kornera sa desne strane kada mu je Pavkov sa prve stative prebacio loptu na drugu, pa fudbaleru sa Komorskih Ostrva nije bilo teško da se upiše u strelce.

foto: Starsport©
foto: Starsport©

Nekoliko minuta kasnije Krstičić je izveo bravuru i petom poslao loptu u mrežu za konačnih 2:0.

foto: Starsport©
foto: Starsport©

TOK MEČA:

KRAJ - 2:0!

85. minut - Poslednja izmena kod Zvezde, Jovančić umesto Radonjića.

81. minut - GOOOLLL - 2:0 ZA ZVEZDU! KRSTIČIĆ! Lopta se odbila od jednog igrača Spartaksa i došla do Krstičića, koji ju je petom poslao u mrežu.

80. minut - Žuti kartoni za Borjana i Agirea zbog koškanja.

78. minut - GOOOLLL - 1:0 ZA ZVEZDU! BEN! Posle kornera sa desne strane Pavkov je sa "prve stative" glavom prebacio loptu na "drugu" gde je Ben ostao sam, pa mu nije bilo teško da zatrese mrežu.

Gosti su tražili da se dosudi ofsajd pozicija Bena, ali od toga nije bilo ništa.

72. minut - Jedan novajlija menja drugog - Meleg umesto Ebesilija.

70. minut - Šut je probao i Stojković, kada se našao u kaznenom prostoru malo iskosa sa desne strane, tukao je snažno, ali za malo pored gola.

64. minut - STATIVA! Gostujući štoper je glavom "namestio" loptu na šut Radonjiću, koji je opalio, a lopta je završila na stativi!

60. minut - Prva promena kod Zvezde - ulazi Pavkov umesto Milića.

foto: Starsport©

ZVANIČAN PODATAK - 23.868 gledalaca

56. minut - Svarups je izašao, Agire ušao.

55. minut - ŠANSA ZA SPARTAKS! Posle centaršuta lopta je preletela Degeneka, Svarups je sa šest, sedam metara pokušao glavom - neprecizno.

54. minut - ŠANSA ZA ZVEZDU! Posle kornera sa desne strane Savić je na "prvoj stativi" glavom zakačio loptu, ali nedovoljno da ona ode ka golu.

foto: Starsport©

50. minut - Žuti karton za Kosorića zbog prekršaja nad Krstičićem.

49. minut - Prva izmena kod gostiju - Davidov umesto Višnjakovsa.

foto: Starsport©

46. minut - Zvezda je odlučno ušla u drugi deo meča. Radonjić je probio po levom krilu i centrirao, Ebesilio propustio loptu kroz noge, ali iza njega nije bilo nikog od crveno-belih.

46. minut - Počelo je drugo poluvreme.

1 / 12 Foto: Starsport©

KRAJ PRVOG POLUVREMENA - 0:0

39. minut - Ben je izveo "slobodnjak" sa 18 metara, tukao je po zemlji, golman Nerugals je opet bio na mestu.

39. minut - "Zvezdo, daj gol", grmi sa "Severa".

37. minut - Ponovo preti Milić. Ovaj put udarcem sa ivice šenaesterca - golman Nerugals je bio siguran.

35. minut - ŠANSA ZA ZVEZDU! Još jednom je Milić mogao da postigne gol. Nadskočio je čuvara na ivici peterca i glavom ciljao pod prečku, ali je golman Nerugals odbranio.

32. minut - ŠANSA ZA ZVEZDU! Posle centaršuta sa levog krila, Milić je sa "druge stative" glavom spustio loptu, a Ebesilio iz poluokreta sa desetak metara neprecizno šutirao.

27. minut - Ponovo je šutirao Ben, sa 17 metara je pucao za malo preko gola.

foto: Starsport©

25. minut - ŠANSA ZA SPARTAKS! Malejev je imao otvoren šut sa 13, 14 metara, ali je tukao neprecizno.

17. minut - Ben je dobio loptu u srcu šesnaesterca, ali ju je loše zahvatio.

14. minut - "Delije" skandiraju: "Napred Zvezdo, daj gol"...

1 / 6 Foto: Starsport©

12. minut - ŠANSA ZA ZVEZDU! Ebesilio je izveo korner, odigrao je dupli pas sa Benom, a onda centrirao, međutim, Milić je sa četiri metra glavom promašio gol.

foto: Starsport©

9. minut - Korner je izveden, Milić je pao u kaznenom prostoru pošto ga je vukao Vitor Silva, crveno-beli i njihovi navijači su tražili penal, ali je sudija Ulusoj pokazao da se igra nastavi.

8. minut - Krstičić bio borben i izborio se za prvi korner.

6. minut - Prvi šut ka golu, uputio ga je Radonjić, ali neprecizno.

4. minut - Navijači aplauzom daju podršku ekipi Zvezde.

1. minut - Utakmica je počela.

foto: Starsport©

KOREOGRAFIJA DELIJA - 10.908 metara kvadratnih, ni metar manje!

Odnosi se na površinu Kosova i Metohije.

foto: Kurir Sport/Anja Vukašinović
foto: Kurir Sport/Anja Vukašinović

POZNATE FACE NA MARAKANI:

foto: Starsport©
foto: Starsport©
foto: Starsport©

SASTAVI:

Trener Zvezde Vladan Milojević ukazao je šansu debitantu Degeneku, dok je Ebesilio prvi put starter. Takođe, Ben je najistureniji kod crveno-belih. Povređeni Stojiljković i Srnić nisu bili u kombinaciji, dok je na klupi ostao napadač Pavkov.

CRVENA ZVEZDA: Borjan – Rodić, Degenek, Savić, Stojković – Jovičić, Ebesilio, Krstičić – Radonjić, Milić – Ben

SPARTAKS: Nerugals – Šlampe, Kosorić (C), Ošs, Freimanis – Honorato, Malejev, Dimitrijev – Višnakovs, Kobzar – Svarups

Sudija: Alper Ulusoj (Turska)

foto: Kurir sport

BLOG UŽIVO:

20:19 - Navijači još pristižu

foto: Kurir Sport/Aleksandar Radonić

19:59 - Ben: Navijači su nam jako važni

"Imali smo šanse u prvom meču protiv Spartaksa i svesni smo da ćemo u revanšu morati da se pokažemo u boljem svetlu i da iskoristimo prilike koje stvorimo", poručio je El Fardu Ben i dodao:

"Navijači imaju veliki udeo u svakoj našoj pobedi, oni su nam zaista jako važni. Prošle sezone su nas nosili do proleća u Evropi i do šampionske titule".

19:55 - Milojević: Želimo bolji ritam

"Uvek kada dođete iz pripremnog perioda treba vam nekoliko utakmica da igrači uđu u ritam. Nisam bio zadodovljan ritmom u Rigi, nismo mogli da dođemo do željenog ritma... Sad iz kojih razloga, zašto, pričali smo, analizirali... U svakom slučaju, na nama je da podignemo nivo igre i očekujem da ćemo podići nivo u ovoj utakmici", rekao je trener Zvezde Vladan Milojević.

19:51 - Pogledajte najzanimljivije detalje sa meča iz Rige

19:44 - Zvezdin apel "Delijama"

"Svima je poznato da su navijači Crvene zvezde njen 12. igrač, naročito kada se utakmice igraju na najvećem srpskom stadionu. Ipak, naš klub se nalazi pod uslovnom kaznom Uefe, i svako kršenje propisa moglo bi da dovede do kazne, što niko ne želi", navodi se u saopštenju Zvezde.

19:33 - Trener Spartaksa: Šanse su podjednake

"Ne bismo bili ovde da strahujemo od bilo čega, a posebno ne od 'katastrofe'. Da se plašimo bili bismo kod kuće. Šanse oba tima su podjednake i kvalitet treba da se pokaže na terenu. U prvom meču smo pokazali sa možemo da budemo jednaki", rekao je trener Spartaksa Aleksandar Grišin.

19:25 - Prve "Delije" stižu na "Marakanu"

(Kurir.rs/Kurir sport)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track