DA SE NAJEŽIŠ! Ugledni Njujork Tajms objasnio zašto je Zvezdino učešće u Ligi šampiona DRAGOCENO!
Foto: FK Crvena Zvezda

EHO PROŠLIH VREMENA

DA SE NAJEŽIŠ! Ugledni Njujork Tajms objasnio zašto je Zvezdino učešće u Ligi šampiona DRAGOCENO!

Fudbal -

Ugledni američki list "Njujork Tajms" posvetio je Crvenoj zvezdi tekst na dan kada šampion Srbije igra prvi meč u Ligi šampiona.

Zvezda je posle 26 godina uspela da izbori plasman u najelitnije evropsko takmičenje, a američki novinar Rori Smit objasnio je zašto je plasman šampiona Srbije u LŠ dragocen za fudbal.

foto: Printscreen

"Trijumf Crvene zvezde pre 27 godina pripada nekom drugom svetu. To je poslednji put da se odmah igrala eliminaciona faza i poslednji put da su učestvovali samo šampion država. Sledeće sezone UEFA je uvela grupno takmičenje, a potom je 1994. godine osnovana Liga šampiona", piše novinar Rori Smit i dodaje: "Ta pobeda Crvene zvezde predstavlja nešto sasvim drugačije – to je poslednji put da je tim iz istočne Evrope bio u mogućnosti da se bori sa gigantima sa zapada. Samo je Dinamo Kijev 1999. godine došao do polufinala Lige šampiona. U retrospektivi, 1991. godina nije bila samo kraj za jedan klub ili državu, već za pola kontinenta".

Tekst "Njujork Tajmsa" upravo se zasniva na tome kako je nekada bilo, a kako je sada.

"To je eho kako je nekada bilo i poruka da su postojala vremena kada fubalski tereni nisu bili nejednaki i kada su timovi širom Evrope mogli da se takmiče. Plasman Crvene zvezde nas podseća da istorija nije krenula 1992. godine, da nije sve u engleskim, španskim ili italijanskim gigantima koji imaju monopol nad veličinom, nad slavnim sećanjima" ovako o crveno-belima piše jedan od najpoznatijih svetskih listova.

Američki novinar ističe da je Liga šampiona mnogo napredovala i da je prosto nemoguće za istočne klubove da se takmiče bogatih klubova sa Zapada.

Ipak, Zvezdi pripada mesto u Ligi šampiona ove sezone, čak i ako se ispostavi da će njeno učešće biti 'minijaturno'. Zvezdino učešće neće biti samo da popuni broj takmičara, da bude prepreka, već će poslužiti kao uspomena, podsetnik, onoga što je izgubljeno", navodi Smit.

Kurir sport

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track