IDEMO DALJE

SELEKTOR MLADEN KRSTAJIĆ EKSKLUZIVNO ZA KURIR: Luki i Mijatu je sve oprošteno (KURIR TV)

Fudbal -

"Mogu da pređem preko toga jer je Srbija iznad svih. Vrata im nisu zatvorena, Milivojević je pravi momak, a i Gaćinovićeva izjava nije precizno prenesena", kaže šef stručnog štaba Srbije Mladen Krstajić.

Specijalni izveštač iz Londona za Kurir - Milan Rašević Kurir je jedini srpski medij koji je imao čast da prisustvuje ceremoniji izbora FIFA za najboljeg igrača, trenera i tim godine u Londonu, pa da čak i učestvuje u prestižnom glasanju.

Tom prilikom uradili smo ekskluzivni intervju sa selektorom Srbije Mladenom Krstajićem, koji je otvoreno govorio o pritiscima koje trpi, kao i o odnosu sa reprezentativcima Milivojevićem i Gaćinovićem, koji su digli glas protiv njega.

Kakav je osećaj biti deo fudbalskog svetskog krema u Londonu? - Najpre da kažem da smo imali poučan seminar gde je bilo mnogo analiza utakmica s Mundijala, što se tiče VAR tehnologije i ostalih stvari. Takođe, razmenili smo iskustava i to je dobro za rad u klubovima i reprezentaciji.

Vama je SP u Rusiji bilo vatreno kršenje i veliko iskustvo. Koliko vam je to pomoglo sada u Ligi nacija, od koje se mnogo očekuje? - Neke stvari čovek ne može da odloži. Bio je takav trenutak. U trenerskom poslu nema "danas sam dobio šansu, ali ću je iskoristiti drugi put". Moraš da doneseš odluku, svodi se na to da li imaš snagu da se izboriš s tim ili ne. Odlukom FŠ sam ostao na funkciji selektora, otišao na Svetsko prvenstvo. Sada učestvujemo u Ligi nacija, gde pokušavamo da podmladimo tim, da ubacimo mlade koji su to zaslužili. Tako da nema prijateljske utakmice, spremamo se za Evropsko prvenstvo, moramo da napravimo tim i ostvarimo rezultat. Bez obzira na rivale u grupi koje veoma cenimo, nas svrstavaju u favorite za osvajanje Lige nacija. Neće biti lako, naredne dve utakmice su prekretnica. To donosi pritisak meni, igračima i savezu. Ali to je nešto s čim moraš da se nosiš. Ili jesi, ili nisi.

Očigledno vam nije lako otkad ste postali selektor, kako se nosite s tim pritiskom? - Ceo život sam imao pritisak, kad mi je bilo najteže, ponašao sam se da mi je lako. Ne želim da javnosti pokažem da mi je teško, tako sam vaspitavan. U svaku priču ulazim čistog obraza. Prošao sam kroz najteži period 1992, kada sam morao da izbegnem iz Zenice, kroz život sam se sam borio i izborio za ono što zaslužujem. Poštenim radom i odnosom prema savezu i narodu, stojim ispred ekipe kada je najteže, a kada je najbolje, možda i ne pokazujem emocije koje bi trebalo. Ili ih pokažem tamo gde niko ne vidi. Igrači su ti koji donose pobedu.

U poslednje vreme bilo je dosta prebacivanja lopte između vas, Luke Milivojevića i Mijata Gaćinovića. Kako je došlo do toga i da li može situacija da se razreši na opšte zadovoljstvo? - Nisam tip koji bilo kome nešto zamera, pa nisam ni njima. Što se tiče Gaćinovića, njegova izjava iz nemačkih medija nije baš precizno prenešena. Jedna reč potpuno promeni kontekst. Treba da idemo napred i shvatimo da je srpski fudbal iznad nas. Najvažnije je da dajemo maksimum za Srbiju. Što se tiče Luke, imamo dobar odnos. Nismo se čuli, ali mislim da je pravi momak. Možda je dao ishitrenu izjavu koju nije trebalo da da. Interes je gde radimo i za koga radimo, a to je Srbija.

Dakle, niste im zatvorili vrata? - Naravno da nisam, nikome nisu zatvorena. Čak i pre te Lukine izjave sam odlučio da ga ne pozovem, ali ne zato što to ne zaslužuje, već je razlog pružanje šanse mladim igračima. Luku veoma dobro znam i koliko je važan za reprezentaciju. Mladi su iskoristili šansu, a za Luku ili bilo kog drugog nikada nisam rekao da su im vrata zatvorena. Ja mogu da pređem preko toga jer je Srbija iznad svega.

Kao na terenu S Darkom super sarađujem Kako možete da opišete saradnju s novim sportskim direktorom FŠ Darkom Kovačevićem? - Znači mi Darkovo prisustvo, igrali smo zajedno, poznajemo se dobro još iz reprezentacije. Gledamo isto na pravac kojim treba da ide reprezentacija. Dopunjavamo se veoma dobro. Sve nas je pogodio prerani odlazak Gorana Bunjevčevića, s kojim sam savršeno sarađivao i koji me je predložio za selektora.

Uteha, ali mala Ceo svet sada vidi šta radi Brih Digla se velika prašina u celom svetu u vezi sa sudijom Brihom i crvenom kartonu Ronaldu. Da li sada osećate da je prema vama pravda donekle zadovoljena? - Moramo da idemo dalje. Neke stvari je svet video i to je najvažnije. Gospodin Brih se s Mundijala vratio u Nemačku, a sada je ponovo uradio nešto zbog čega je podelio javnost. To su situacije koje će ljudi iz FIFA i UEFA umeti da procene i da znaju kako s tim da se nose. Naše je da radimo, da se spremimo za naredno takmičenje.

kurir.rs / kurir sport

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track