ČUDESNIM UDARCIMA BUŠIO JE PROTIVNIČKE MREŽE I OSTAO VEČNA LEGENDA ŽELJE: Bio je životno vezan za Sarajevo, a njegove MAJSTORIJE su i danas neprevaziđene (VIDEO)
Foto: Pritnscreen

NA DANAŠNJI DAN

ČUDESNIM UDARCIMA BUŠIO JE PROTIVNIČKE MREŽE I OSTAO VEČNA LEGENDA ŽELJE: Bio je životno vezan za Sarajevo, a njegove MAJSTORIJE su i danas neprevaziđene (VIDEO)

Fudbal -

Na današnji dan 1945. godine rođen je Josip Bukal, nekadašnji jugoslovenski fudbaler i legendarni igrač Željezničara.

Josip Bukal važi za jednog od istaknutijih fudbalera bivše Jugoslavije.

Rođen u Hrvatskoj u mestu Okešinec, a najveći deo života proveo je u Sarajevu. Fudbalsku karijeru započeo je u Željezničaru, a 70-ih godina prošlog veka igrao je i za belgijski Standard za koji je nastupio u 60 utakmica.

Nakon tri godine u Belgiji, vraća se u Željezničar, gde 1978. godine okončava igračku karijeru.

Pošto je dobio FIFA nagradu za najboljg igrača, Luka Modrić je favorit i za osvajanje Zlatne lopte s kvotom 1,60. Ako verujete da će nagrada pripasti Ronaldu, kvota je 5,00, dok je na Mesija čak 25! Pogledajte sve kvote kladionice MOZZART za osvajača Zlatne lopte.

U istoriji Željezničara ostao je zapisan kao najbolji strelac sa 111 pogodaka u prvenstvenim utakmicama, a njegovi su golovi postali legendarni, zbog snažnog udarca kojima je "bušio" suparničke mreže.

Bila je to verovatno najbolja generacija Željinih fudbalera svih vremena koju su činili: Slobodan Janjuš, Dragan Kojović, Velija Bećirspahić, Josip Katalinski, Enver Hadžiabdić, Branislav Jelušić, Josip Bukal, Edin Sprečo, Avdija Deraković, Slobodan Kojović, Fahrija Hrvat, Džemaludin Serbo, Nusret Kadrić, Hajrudin Saračević...

Za reprezentaciju SFRJ odigrao je 24 utakmice i postigao deset pogadaka.

Debi za selekciju jugoslavije imao je 12. oktobra 1966. godine u Tel Avivu, na prijateljskoj utakmici s reprezentacijom Izraela, kada je bio dvostruki strelac.

Profesionalnu karijeru završio je 1978. godine.

Bukal je i pored inostranih angažmana, ostao životno vezan za Sarajevo i Željezničar, u kojem je do poslednjih dana kada se mogao kretati radio sa mladim fudbalerima.

kurir.rs / kurir sport

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track