OTAC GA JE TUKAO ZBOG FUDBALA, A ONDA JE ZA KAZNU MORAO CEO ŽIVOT DA PLAĆA KARTU DA GA GLEDA: Mrzeo je školu, a loptu obožavao!
Foto: Pritnscreen

NA DANAŠNJI DAN

OTAC GA JE TUKAO ZBOG FUDBALA, A ONDA JE ZA KAZNU MORAO CEO ŽIVOT DA PLAĆA KARTU DA GA GLEDA: Mrzeo je školu, a loptu obožavao!

Fudbal -

Na današnji dan 1937. godine rođena je druga velika Zvezdina Zvezda Dragoslav Šekularac.

U stvari, popularni Šeki je zapravo rođen 8. novembra, na Mitrovdan, ali zbog jedne nenamerne greške svi mu rođendan čestitaju 30. novembra.

"Malo me se ljudi seti danas, ali meni je lepo kad dobijem duplu čestitku za rođendan. Zovu me i iz moje Crvene zvezde. Morao sam da ih razočaram i kažem da sam već proslavio svoj rođendan", govorio je Šekularac za Kurir.

"Rođen sam na Mitrovdan, ali mi nisu dali ime Dimitrije... Lepo je i Dragoslav, mada su me svi od malih nogu zvali Šeki. Ovo sa dva rođendana i nije tako loše, jer me 8. i 30. novembra nazove dosta ljudi, pa se baš lepo obradujem", priznao je Šeki.

Dragoslav Šekularac istaknuti igrač Crvene zvezde i reprezentacije Jugoslavije. Popularni Šeki je bio druga velika „zvezda“ posle Rajka Mitića. Bio je verovatno jedan od najboljih driblera u istoriji jugoslovenskog fudbala. Igrao u veznom redu. Bio je standardni član fudbalske reprezentacije Jugoslavije, i u to vreme i njen najbolji pojedinac. Odigrao je 41 utakmicu i postigao šest golova za reprezentaciju Jugoslavije. Posle incidenta na utakmici, zbog koje je bio kažnjen sa dve godine neigranja, karijera mu je naglo prekinuta.

Dragoslav Šekularac je osnovnu školu, četiri razreda gimnazije, kao i metereološku školu učio u Beogradu. Međutim, za obrazovanje nije mario, jer je fudbal postao njegova glavna preokupacija. Kad ga je Dimitrije Milojević, nekadašnji fudbaler BASK-a, trener i štamparski radnik Politike, primetio u dvorištu Druge muške gimnazije, odmah mu je bilo jasno koliki talenat poseduje.

Ono što je usledilo posle toga ostaće zauvek ispisano velikim slovima istorije srpskog fudbala.

Otac plaćao kartu da bi gledao sina

Popularni Šeki je jednom prilikom otkrio koliko je mrzeo školu i da je zbog toga imao ozbiljnih problema za ocem.

"Školu sam mrzeo. Igrao sam fudbal po školama u Beogradu. Pošto me je tata tukao i zabranjivao mi da igram fudbal, kada sam postao igrač rekao sam mu: 'Hoćeš da gledaš Šekularca? Sad idi kupi kartu'. I celog života je kupovao kartu da bi mene gledao. Danas mi je krivo što sam bio tako grub... Bio mu je hobi da me pljuje i psuje sa tribina, pa je malo nedostajalo da jednom prilikom dobije batine. Morao je da izvadi legitimaciju kako bi dokazao da je Šekularčev tata", ispričao je legenadrni fudbaler crveno-belih.

Dragoslav Šekularac preminuo je 5. januara 2019. godine u 81. godini.

(Kurir sport)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track